Hlavní obsah

Chci být šéfem KDU-ČSL, oznámil Jurečka

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Exministr zemědělství a poslanec Marian Jurečka chce vést KDU-ČSL. Na středeční tiskové konferenci ve Sněmovně oznámil, že na mimořádném sjezdu 25. ledna bude kandidovat na předsedu.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Bartošek (vlevo) a Marian Jurečka na sjezdu KDU-ČSL

Článek

Jurečka váhal kvůli tomu, že s jeho ženou mají pět dětí. „Je to pro mě důležité rozhodnutí, v průběhu Vánoc jsme o tom hodně debatovali. Rozhodl jsem se kandidovat na předsedu KDU-ČSL,“ řekl ve středu Jurečka.

Pokud by byl zvolen, chtěl by se zaměřit na to, aby KDU-ČSL byla opravdu „lidovou“ stranou a zajímala se o problémy obyčejných lidí. Jurečka zmínil například péči o seniory nebo podporu rodin.

„Byl bych rád, aby KDU-ČSL byla stranou, která má široký koaliční potenciál a může být vládní stranou,“ zdůraznil Jurečka. Vyloučil spolupráci s KSČM a hnutím SPD, naopak nevyloučil spolupráci s hnutím ANO.

Kdo bude komu šéfovat? Nové vedení si v lednu zvolí hned tři parlamentní strany

Domácí

Lidovci si zvolí nového předsedu 25. ledna v Praze. Současný šéf strany Marek Výborný se rozhodl rezignovat kvůli tomu, že mu náhle zemřela žena, se kterou vychovávali tři děti.

Kandidaturu na předsedu KDU-ČSL už oznámil europoslanec Tomáš Zdechovský a předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek.

Zdechovský by odešel z Bruselu

Jurečka na předsedu strany kandidoval už vloni v březnu na řádném sjezdu. Tehdy postoupil do druhého kola, ve kterém ho porazil právě Marek Výborný. Ten tehdy získal v rozhodujícím duelu 256 hlasů, Jurečka 124 hlasů. Bartošek se do druhého kola nedostal.

Europoslanec Zdechovský už dříve Novinkám řekl, že pokud by se stal šéfem KDU-ČSL, vzdal by se křesla v Bruselu. „Kdybych šel do čela lidovců, nemohl bych být europoslanec. Ten model, který udělal kolega Pospíšil (někdejší předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil, pozn. red.), se podle mě neosvědčil,“ uvedl Zdechovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám