Hlavní obsah

Kliniku zatím nechceme, vyvrací ministerstvo zprávu „horlivého úředníka”

Právo, Jan Martinek
Praha
Aktualizováno

Ministerstvo práce a sociálních věcí v pondělí dementovalo zprávu, že přebírá Kliniku na pražském Žižkově, o kterou stát vede dlouhodobý spor s jejími obyvateli, členy Autonomního sociálního centra Klinika. Informaci rozšířil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který má Kliniku v gesci. Podle mluvčího MPSV Petra Habáně se ale jedná o „horlivost úředníka“. Vedení resortu podle něj přebrání Kliniky zatím ani neprojednalo, natož aby o něm rozhodlo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sociální centrum Klinika

Článek

„V tuto chvíli se tedy jednalo pouze o unáhlený krok horlivého úředníka a v žádném případě ani za současné situace neříkáme, že budovu definitivně přebíráme,“ řekl Právu Habáň.

Je to podle něj jen jedna z variant. „Máme dlouhodobý zájem řešit umístění pracoviště Úřadu práce v této lokalitě a tato budova je pouze jednou z více možných alternativ. Podle obecných pravidel platí, že preferujeme vlastnictví budov, které už ideálně jsou v daném čase v majetku státu, před komerčním nájmem,“ řekl Habáň.

„Rozhodnutí o uskutečnění tohoto konkrétního záměru je ale podmíněno technickým stavem objektu a finančními prostředky, které jsou nutné k rekonstrukci a nákupu vybavení. K žádnému oficiálnímu posouzení těchto kritérií zatím ze strany MPSV nedošlo,“ uvedl mluvčí ministerstva. „Samotný záměru proto zatím nemohlo projednat vedení ministerstva, ani o něm jakýmkoli způsobem nerozhodla ministryně Michaela Marksová,“ dodal.

Šlo o účelovou informaci, tvrdí zástupce centra

Squatteři z Autonomního sociálního centra Klinika obsadili dlouhodobě prázdnou budovu koncem roku 2014, pak ji měli na rok vypůjčenou od státu. ÚZSVM se letos rozhodl smlouvu neprodloužit, obyvatelé se ale vystěhovat nechtějí. Nikam nevedlo ani nedávné jednání se zastupitelstvem Prahy 3, kde se Klinika nachází.

Mluvčí Kliniky Jakub Ort už před pár dni uvedl, že informaci o převzetí objektu ministerstvem považuje za čistě účelovou a že se s MPSV pokusí jednat.

„Potvrzuje to naši obavu, že na základě této účelové informace, která byla po pár dnech dementována, bylo znemožněno jednání na magistrátu. Ten tak neprojednal petici, kterou podepsalo přes dva tisíce občanů,“ doplnil v pondělí.

„Je to porušení petičního práva a ukázka, jak proti nám úřady postupují,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám