Hlavní obsah

Integraci uprchlíků z Ukrajiny bude koordinovat Šimáčková. Boj proti dezinformacím Pojar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Michal Klíma skončil coby zmocněnec pro oblast médií a dezinformací. Jeho agendu převzal bezpečnostní poradce Tomáš Pojar, který bude na Úřadu vlády organizovat agendu boje proti vlivu cizí moci. Po středečním jednání kabinetu to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Ten také uvedl, že adaptaci a integraci válečných uprchlíků z Ukrajiny bude koordinovat dosavadní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Tomáš Pojar.

Článek

„Pozice zmocněnce pro oblast médií a dezinformací se převedením části agendy na národního bezpečnostního poradce a vznikem funkčního Oddělení strategické komunikace při Úřadu vlády ruší,“ uvedl ke změnám premiér Petr Fiala (ODS).

„Vláda zrušila pozici a předala problematiku národnímu bezpečnostnímu poradci,“ řekl už před tím Klíma Deníku N, který informaci přinesl. Doplnil, že o kroku věděl dopředu.

Klímova funkce vznikla loni v březnu, vláda si od ní slibovala účinnější boj proti dezinformacím a koordinaci aktivit, které se na jednotlivých úřadech v této oblasti dějí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Michal Klíma

Unie vydavatelů v otevřeném dopise Fialovi uvedla, že důrazně protestuje proti postupu přípravy a obsahu akčního plánu pro čelení dezinformacím. „Obsah plánu musíme bohužel označit za v řadě pohledů mylný, v důsledcích chybný a pro mediální prostředí škodlivý,“ uvedla unie. Návrh by se měl podle unie přepracovat, protože může vystavit vládu podezření, že chce v Česku zavádět cenzuru.

Chystá se zákon k potírání dezinformací

Domácí

V plánu mimo jiné chybí definice dezinformací, což znamená hrozbu pro svobodu slova v ČR, namítá unie. Plán také nerespektuje fungování on-line prostředí či marginalizuje a podceňuje strategickou komunikaci státu, dodává. Problematická je pak podle unie i myšlenka, že dezinformacím lze čelit finanční podporou tzv. nezávislých médií. „Návrh akčního plánu nevratně poškodí mediální prostředí v ČR,“ varuje unie.

Bývalý generální ředitel vydavatelství Lidové noviny, Economia či Vltava Labe Media Klíma je odborníkem na problematiku médií a novinářem. Byl spoluzakladatelem a prvním předsedou Českého národního výboru Mezinárodního tiskového institutu. Působil také jako místopředseda Světové asociace novin.

Post poradce pro národní bezpečnost zřídila vláda koncem minulého roku, od ledna ho obsadil Pojar. Poradce působící při úřadu vlády je nadresortním koordinátorem pro záležitosti hybridních hrozeb, dezinformací a dalších závažných bezpečnostních problematik. Má zajišťovat mimo jiné spolupráci zpravodajských a bezpečnostních složek a jejich efektivní postup.

Koordinátorka pro ukrajinské uprchlíky

Vláda rozhodla ve středu i o další personální změně. Do pozice národní koordinátorky pro uprchlíky z Ukrajiny jmenovala Kláru Šimáčkovou Laurenčíkovou.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na tiskové konferenci uvedl, že se nic nemění na připravenosti ministerstva vnitra v případě eskalace krize zintenzivnit práci krizového štábu.

V úterý Šimáčková Laurenčíková řekla, že jejím úkolem má být vedení strategické skupiny, koordinace resortů a posilování spolupráce s Asociací krajů, Svazem měst a obcí ČR a nevládním sektorem tak, aby proces adaptace a integrace napříč regiony byl kvalitní a běžel jednotně.

Česko udělilo od invaze Ruska na Ukrajinu, která začala před rokem, lidem z Ukrajiny přes 488 200 víz k ochraně. Většinou ženám a dětem.

Česko zřídí funkci poradce pro národní bezpečnost, může jím být Pojar

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám