Hlavní obsah

Klienti CK Harmonie čekají na návrat domů

Novinky, Pavel Verner, Táňa Artušensková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Oklamaní klienti CK Harmonie medical z Háje ve Slezsku, kteří uvízli v Chorvatsku bez zajištěného noclehu na celou dobu pobytu, jenž si předem zaplatili, čekají na odjezd domů. Jedná se převážně o staré a nemocné lidi, kteří jeli na léčení k moři, kde měli v přítomnosti lékařů absolvovat odborné léčebné kúry. Klienti hrozí cestovce hromadnou žalobou.

Foto: Miloš Zikmund

Hvězdy večera:Jana Marie Kateřina Korbelová /soprán/ a Iveta Kateřina I. Poslední /Alt/

Článek

První skupina 80 našich občanů se už vrátila zpět do České republiky v sobotu 12. července. Zbylé dvě stovky čekají v hotelu na ostrově Vis, kde mají zajištěný pobyt pouze do čtvrtka 17. července včetně snídaní, nebo v soukromých apartmánech. Zatím není přesně jasné, jak celé drama dopadne.

O návratu se jedná

Hana Vítečková, majitelka CK Harmonie medical, slíbila, že klientům ubytování přesto zařídí. Vše závisí na tom, jestli tamním hoteliérům nakonec přijdou na účet slíbené peníze. Cestovní kancelář se přitom nachází ve finančních problémech, podle informací z tisku na ní už v březnu vyhlásil Obvodní soud pro Prahu 1 exekuci.

Pokud nedojde rychle platba, čeká i zbylé cestovatele brzký a možná dramatický návrat domů. "Konzulát ve Splitu má dostatek nabídek na případnou dopravu lidí zpět do ČR za velmi výhodné ceny," uvedl vedoucího tiskového oddělení ministerstva zahraničních věcí Karel Borůvka. O vývoj situace se nebojí.

Petr Kolář, tiskový mluvčí MZV potvrdil, že o zbylé občany na místě je dočasně dobře postaráno. Jsou ubytováni na pokojích. Podle slov Jany Gutánové, zástupkyně CK Golden City Tour, probíhají jednání o odjezdu zbylé části českých občanů od CK Harmonie medical. Zatím ale není nic jasné.

Věra Kudynová z CK Fischer Právu dokonce uvedla: "Majitelka cestovní kanceláře odmítla nabídku společnosti Václava Fischera dopravit turisty zadarmo domů letadlem."

Cestovka podnikala zřejmě bez pojištění

Situaci komplikuje fakt, že CK Harmonie medical podnikala, aniž by zřejmě měla zaplacené pojištění pro případ úpadku cestovní kanceláře. Právě z něho se poté financuje případný odvoz klientů, kteří se ocitli v zahraničí v nouzi.

"Zaplacení tohoto pojištění vyžaduje zákon. Pokud nemá cestovka platnou pojistku, nemůže na trhu podnikat, ani legálně organizovat zájezdy," sdělil Právu Oldřich Freidinger, tajemník Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK ČR).

Podle informací Práva byla CK Harmonie medical dříve pojištěna u Zürich pojišťovny, kde tato pojistka později zanikla. Podle vyjádření pojišťovny Generali, která později převzala pojištěnce Zürich pojišťovny v ČR, sice Harmonie Medical má pojistnou smlouvu, ta ale není účinná. Majitelka totiž nezaplatila spoluúčast. To podle Generali znamená, že pojištěna není.

Zůstali sedět před hotelem

Klienti však o pravém stavu cestovní kanceláře neměli ani tušení: "Zaplatila jsem mamince k jejím šedesátým narozeninám rehabilitační pobyt v Chorvatsku. Byli jsme ujišťováni o tom, že je vše v nejlepším pořádku. Dokonce i ve smlouvě se píše, že jsou klienti pojištění," postěžovala si Právu Petra Valentinová, která se v pondělí s dalšími objevila před pražskou pobočkou CK Harmonie medical v Praze.

Valentinová dodala, že poškození se kontaktují a promýšlí možnost obrátit se na soud. Zatím ale nemají ještě právníka.

Valentinové maminka Jaroslava Pomejová z Českých Budějovic s tetou Stanislavou Šemberovou odjely k moři ve čtvrtek, ovšem místo ubytování v hotelu skončily sedět venku na kufrech.

"Maminka mi řekla, že k večeru se nad nimi slitovali hoteliéři, když viděli, že se jedná převážně o staré lidi, a nechali je spát alespoň na chodbách. Pomejová měla štěstí, mohla přespat v pokoji, který sloužil jako společenská místnost s televizí," vyprávěla dále Valentinová chorvatské dobrodružství své matky.

Na druhý den se už naštěstí mohla stará žena mezi asi osmdesáti našimi občany vrátit pozdními autobusy zpět do České republiky.

Problémy hrozí dalším cestovkám

Zákon ale ukládá, aby cestovka předala klientovi, který si u ní koupí zájezd, doklad o pojištění. Seznam kanceláří, které jsou pojištěny lze nalézt dokonce i na internetu. V České republice takové pojistky poskytuje hlavně sdružení pojišťoven Pool (www.pool.evropska.cz) nebo Union pojišťovna (www.unionpoj.cz).

Analytická firma Mag Consulting přitom v pondělí informovala, že řada českých cestovních kanceláří dluží peníze chorvatským hoteliérům. Podle informací, které má firma z tamních hotelů, nezaplatila za ubytování z loňského roku asi desítka českých cestovek.

Podle ředitele firmy Jaromíra Beránka tak podobné problémy jako klienty Harmonie Medical možná čekají letos i další turisty. Dluhy mají v Chorvatsku převážně menší cestovní kanceláře. (em, ta)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám