Hlavní obsah

Klausovo veto poprvé smetlo zákon

PRAHA

Poslancům se v úterý nepodařilo po vetu prezidenta znovu přijmout zákon o hluku. Jeho součást zakazovala krajům převádět nemocnice na obchodní společnosti. Hlasování je prohrou vládní koalice, která se krajům snažila toto znemožnit. Jde o první zákon, který se Václavu Klausovi podařilo vetem zastavit.

Foto: Spa.cz

Lázeňské procedury už nelákají jen starší ročníky, do lázní míří stále víc mladých hostů

Článek

Poslanci dnes o zákonu hlasovali několikrát. Tři poslanci hlasování zpochybnili, až nakonec na čtvrtý pokus byl zákon těsně odmítnut. Pro přijetí potřeboval 101 hlas, dostal jen 100 hlasů.

Prezident republiky vrátil zákon hlavně proto, že se mu nelíbilo, že je tak důležitá věc, jako privatizace nemocnic, "přilepena" k zákonu souvisejícím s hlukem. Poslanci ODS byli rozhodnuti, pokud by zákon začal platit, podat stížnost Ústavnímu soudu.

Zákon o hluku, který byl jinak bezproblémový a srovnává legislativu ČR s EU, je první zákon, který Klaus Sněmovně vrátil a poslancům se nepodařilo jej přehlasovat. Naposledy byl podobně sporný zákon o eurozatykači nebo novela zákona o DPH. Obě veta Sněmovna přehlasovala.

"Málokterý zákon způsobil ve Sněmovně právě tolik hluku jako tento, který jej měl hodnotit a snižovat. Bylo to zejména z důvodu, že byla přilepena naprosto nesouvisející novela jiného zákona, která měla zabránit převodu příspěvkových organizací zabývajících se zdravotnictvím na obchodní společnosti. Avizovali jsme dopředu, že se domníváme, že tato novela je z významné části protiústavní a že zasahuje do kompetence kraje," řekl před hlasováním poslanec ODS Miloš Patera.

Předvolební téma

Poslanci ČSSD navrhli zákaz přeměny nemocnic na obchodní společnosti těsně před krajskými volbami v listopadu 2004. Chtěli tak zabránit tomu, aby už tehdy předpokládaný vítěz krajských voleb - ODS - mohl strukturu nemocnic měnit.

Levicové strany tvrdily, že přeměnou nemocnic by z nich vznikly spíše prestižní kliniky a pro běžné občany by péče v nich nebyla dostupná. ODS s podobnou interpretací nesouhlasila.

Zákony, které prezident Klaus vetoval
Poslancům se v úterý poprvé od nástupu Václava Klause do funkce prezidenta nepodařilo přehlasovat jeho veto. Stalo se tak v případě zákona o hluku, v němž byl i paragraf o zákazu převodu nemocnic ve správě krajů na obchodní společnosti.
13. 5. 2003Zákon o zoologických zahradách
18. 7. 2003Novela zákona o DPH
26. a 27. 11. 2003Dva reformní zákony: předpis, který živnostníkům zvyšoval minimální vyměřovací základ pro výpočet zdravotního pojistného, a novelu zákona o státní sociální podpoře, jež zpřísňovala pravidla pro vyplácení dávek.
12. 1. 2004Novela zákona o Ústavním soudu
29. 1. 2004Novela zemědělského zákona
11. 1. 2004Novela zákona o péči o zdraví lidu
9. 4. 2004Zákon o DPH, který měl od 1. května snížit základní sazbu na 19 z 22 %
23. 8. 2004Vetoval zavedení evropského zatykače do českého právního řádu.
9. 2. 2005Zákon o hluku, v němž byl i paragraf o zákazu převodu nemocnic ve správě krajů na obchodní společnosti
10. 2. 2005Novela zákona o střetu zájmů
Pozn. tučně jsou zákony, které prezident vetoval a poslancům se toto veto nepodařilo přehlasovat, ostatní poslanci přehlasovali nebo zatím znovu nerozhodli.
Zdroj: ČTK, Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám