Hlavní obsah

Klausovi se nedivím. Ta dáma Němcová se neptá členů ODS, zlobí se Mlejnský

Novinky, Robert Dengler
Praha

Členové, kteří v rozkládající se ODS vkládali naděje do pomoci Václava Klause, jsou zklamáni. A neberou si servítky. Tvrdě se pustil do Miroslavy Němcové starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová souhlasila s předáním Davida Ratha soudu.

Článek

„Václav Klaus nechce zpět. Není se co divit. Výroky Miroslavy Němcové mu k tomu dávají plné právo. Členské základny se tato dáma příliš neptá. Kam až ODS musela dojít, abychom začali vnímat, že dno je na dosah,“ zlobí se například Mlejnský.

Klaus, který jakékoliv angažmá na pomoc „svému dítěti“ v sobotu odmítl, reagoval na poznámky Miroslavy Němcové, která by sice nějakou spolupráci s Klausem uvítala, ale návrat byť do funkce čestného předsedy nepřipouští. [celá zpráva]

Také jako zrádce ostře kritizovala dva poslance ODS, kteří položili stojedničkovou trojkoalici, a podpořila jejich vyloučení z ODS. Stejně jako vyloučení člena regionální rady ODS v Praze Tomáše Hrdličky, což Klaus kritizoval.

Němcová kdysi patřila mezi Klausovy fanynky 

Dlouholetá místopředsedkyně ODS Němcová kdysi patřila mezi až nekritické Klausovy fanynky a při jeho odchodu z ODS byla hodně naměkko. Nyní pomýšlí nejen na rolí lídra ODS v blížících se předčasných volbách do Sněmovny, ale pošilhává i po vedení ODS, neboť dvoukolejnost v řízení strany považuje za zhoubnou.

Úřadující šéf ODS Martin Kuba sobotnímu Právu řekl, že s Klausem komunikuje a že s ním chce nyní probrat jeho případnou pomoc ODS. [celá zpráva]

Podobně se vyjádřil na páteční tiskové konferenci po výkonné radě ODS. To si ještě dělal naděje. Nejdřív vtipkoval, že snad místo sekání zahrady by měl jet „pro jistotu na Sněžku, kdyby tam padaly nějaké výroky“, ale vážně dodal, že téma sblížení s Klausem se v ODS přirozeně diskutuje. Na výkonné radě podle něj padalo, že je třeba vzájemné vztahy upravit, aby byly dobré.

„Shodli jsme se, že musíme diskutovat o formách spolupráce. Chci se při našem nejbližším setkání s panem profesorem na to zeptat,“ dodal Kuba. Teď podle něj nemá cenu týden číst titulky, kde by různí lidé nabízeli různé varianty. „Jsem pro to variantu vybrat a tu realizovat,“ řekl.

Jak podotkl, dočetl se, že se s „paní kolegyní Němcovou“ v této věci významně liší, ale prý má dojem, že se naopak shodují. „Takže vy, co píšete, že se v tom lišíme, si titulky opravte,“ vyzval Kuba novináře.

Vedle něj stojící Němcová k tomu jen poznamenala, že „každý si s různých názorů vybere, co se mu líbí“.

Uplynulo šestnáct hodin a všechny dohady o spolupráci Klaus rázně pod Sněžkou uťal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám