Hlavní obsah

Klaus zůstane Zemanovým nepřítelem, nový prezident chválil za méně krádeží

• Aktualizováno
Novinky, Jiří Ovčáček

Prezident Václav Klaus se v úterý odpoledne setkal na Pražském hradě s nově zvolenou hlavou státu Milošem Zemanem. Vzduchem přitom létaly bonmoty. Klaus prohlásil, že Zeman nadále zůstane jeho odvěkým a nesmrtelným nepřítelem, aby si pak vyslechl pochvalu, že za jeho desetiletého působení klesl počet drobných krádeží na Hradě na nulu.

Prezident Václav Klaus přijal na Hradě svého nástupceVideo: Novinky

 
Článek

„I nadále zůstanu jeho odvěkým a nesmrtelným nepřítelem, který nesouhlasí téměř s každým výrokem, který kdy udělal,“ řekl Klaus v okamžiku, kdy přijímal Zemana. Právě jej podpořil navzdory názorovým rozdílům v přímé volbě prezidenta.

Zeman poděkoval za podporu v kampani. „Skutečně výrazné osobnosti dokážou podpořit i svého názorového protivníka, zatímco nevýrazné osobnosti toho, s jehož názory totálně a úplně souhlasí,“ pronesl Zeman.

Klaus nově zvoleného prezidenta ujistil, že se při příchodu na Hrad nedočká žádných překvapení. „Mohu ho ubezpečit, že se nedočká žádných překvapení, kterých jsme se dožili my před deseti lety, kdy jsme zjistili, že jsou zde vytrhány na míru dělané knihovny ze zdi,“ řekl Klaus v narážce na rok 2003, kdy přebíral Hrad po Václavu Havlovi.

Počet krádeží poklesl k nule

Zeman v reakci na vytrhané knihovny prohlásil, že studuje materiály hradní kanceláře, kde zjistil, že za Klause poklesl počet drobných krádeží k nule. „S potěšením jsem zjistil, že počet mank, tedy ukradených drobných předmětů, právě za pana prezidenta Václava Klause dramaticky poklesl až téměř na nulu,“ uvedl.

Klaus reagoval poznámkou, že údaje jsou „určitě od FBI“. Zeman ujistil, že jde o statistiku prezidentské kanceláře, kterou si velmi pozorně přečetl. Přeřekl se přitom a hovořil o ukradených nemovitostech. Po Klausově upozornění podotkl: „Opravuji, movitosti."

Zeman: Ještě jsme zkrásněli

Současný prezident také poznamenal, že může konečně Zemanovi řádně gratulovat. Když mu totiž volal ve vítěznou sobotu z Chile, v hluku zemanovských oslav v Top Hotelu Praha nebylo příliš slyšet.

Zeman pak vzpomněl na setkání s prezidentem na Hradě, které se konalo před třemi lety. „Pan prezident mi tehdy řekl, že je zde neuvěřitelný počet novinářů,“ pronesl s tím, že tehdy odvětil, že to je proto, že jsou oba fotogeničtí. K úternímu ještě většímu zájmu žurnalistů pak podotkl: „Chtěl bych konstatovat, že za ty uplynulé tři roky jsme ještě dále zkrásněli.“

V březnu položí věnec u hrobu T. G. M.

Budoucí prezident Miloš Zeman se dohodl se současnou hlavou státu Václavem Klausem, že 7. března položí společně věnec u hrobu T. G. Masaryka v Lánech a poté na lánském zámku poobědvají domácí stravu. Zeman to uvedl po zhruba dvouhodinové schůzce s Klausem.

Právě 7. března vyprší Klausův mandát, o den později proběhne Zemanova inaugurace do funkce prezidenta.

„Byl to přátelský zhruba dvouhodinový rozhovor, v jehož průběhu jsme se mimo jiné s panem prezidentem dohodli, že společně 7. března, tedy den před mojí inaugurací, položíme zhruba v 11 hodin dopoledne věnec k hrobu T. G. M.,“ řekl Zeman novinářům při příjezdu z Hradu do Loretánské ulice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám