Hlavní obsah

Klaus za své Zápisky z cest dostal cenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mezi autory, kteří přišli prezentovat svá díla na tradiční veletrh Svět knihy, se v pátek zařadil i prezident Václav Klaus. Zájemcům podepisoval svou knihu Zápisky z cest, se kterou v poslední době u čtenářů nejvíce bodoval. Jednotlivé kapitoly prezident pravidelně uveřejňoval na serveru Novinky.cz a na stránkách deníku Právo.

Václav Klaus na veletrhu Svět knihy prezentoval své Zápisky z cestVideo: Novinky

 
Článek

Komentáře k aktuálnímu politickému dění si Klaus před početným hloučkem novinářů odbyl ještě před vstupem do Průmyslového paláce na pražském Výstavišti. Na veletrhu už se věnoval své literární aktivitě.

Od nakladatelství Fragment Klaus převzal ocenění za nejúspěšnější knižní novinku loňského roku, kterou byly právě Zápisky z cest. Podle informací z prezidentské kanceláře se zatím prodalo přes 10 000 výtisků knihy, kterou Klaus představil loni v září.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Klaus podepisuje své Zápisky z cest

Prezident poznamenal, že své dojmy ze zahraničních návštěv zaznamenává i nadále. Příští týden odjíždí na státní návštěvu Ázerbájdžánu, což je prý další důvod pokračovat v psaní. Čtenáři, které Klausův cestovní deník zaujal, se tak zřejmě v budoucnu dočkají rozšířeného vydání Zápisků z cest.

Klaus si na veletrhu prohlédl i nabídku konkurenčních stánků, mnoho času tím ale nestrávil. Při zahájení autogramiády jeho cestopisné knihy na něj čekaly desítky lidí, kteří si přišly pro podpis hlavy státu.

V knize Zápisky z cest Klaus nepopisuje jen scenérie, které procestoval, ale i různé úvahy, ke kterým ho navštívená místa provokují. "Na večeři mne pozvala Nadace pro výzkum v medicíně do místního velmi luxusního golfového klubu. Chtějí ode mne slyšet dinner speech s názvem 'Je kapitalismus v krizi', říkám jim, že kapitalismus není v krizi, že kapitalismus má krizi," napsal například ve svých zápiscích loni v březnu.

Klaus se ale svěřuje i se svými cestovatelskými pocity. "Nadmořskou výšku podceňujeme, ale ve vlaku se právě dává kyslík jednomu z členů delegace našich podnikatelů. My 'alpští lyžaři' si myslíme, že to zvládneme," poznamenal si například Klaus při cestě do peruánského Machu Picchu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám