Hlavní obsah

Klaus v nové knize: globální oteplování neexistuje, klima je deset tisíc let stejné

Právo, dan

Poselství nové knihy prezidenta Václava Klause nazvané Modrá planeta v ohrožení je jednoznačné: Globální oteplování je bez jednoznačných důkazů zneužíváno politiky a ekologickými aktivisty k omezování lidské svobody.

Foto: Petr Horník, Právo

Český prezident Václav Klaus

Článek

Kniha bude veřejně představena v pátek. Z předmluvy, kterou Právo získalo, je zřejmé, že prezident nenechá nit suchou na všech, kteří zastávají názor, že klima se nebezpečně otepluje a že člověk by měl něco proti tomu dělat.

„Toto téma se ukázalo být pro politiky a pro jejich ambice neustále posilovat své postavení, moc a vliv téměř ideální,“ uvedl Klaus.

Klaus nevidí své protivníky ve vědcích, podle něj názor o globálním oteplování vyslovují hlavně aktivisté a někteří politici. „Proto tato kniha není věnována klimatologii, ale spíše ideologii environmentalismu pohledem ekonoma (a politika),“ napsal prezident.

Zastánce teorie o nebezpečí klimatických změn určitě nenechají v klidu tvrzení, že „je klima na naší planetě za posledních deset tisíc let v podstatě stále stejné, respektive že jeho výkyvy mají přirozený, tedy nikoli člověkem způsobený charakter“.

Knihu vydává nakladatelství Dokořán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám