Hlavní obsah

Klaus: Situace v ČR připomíná studenou občanskou válku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Situace v České republice podle prezidenta Václava Klause v posledních měsících občas připomíná studenou občanskou válklu. Země je rozdělena po červnových sněmovních volbách. Klaus to řekl v pondělním novoročním projevu.

Článek

"Spory nesmí přerůst ve studenou občanskou válku, kterou situace u nás mnohdy připomíná," řekl Klaus v reflexi na současnou situaci v politice.

Volby prý obyvatele rozdělily na dva tábory. Na ty, kteří si reformy přejí a na ty, kteří se jich bojí. Vyzval, aby lidé byli vnitřně jednotní.

V závěru projevu doplnil, že i v ČR platí, že každá země má takové politiky, jaké si zaslouží. Celý text projevu najdete ZDE.

Strany se už sedm měsíců pokoušejí sestavit vládu, která by měla důvěru Sněmovny. To se jim ale nedaří. Klaus se podle svých slov snažil řešení pomoci, není prý ale "monarcha tahající za nitky." 

Podle prezidenta byla ČR celý rok bez pořádného kabinetu. Nejprve výraznějším krokům bránila předvolební kampaň, pak vláda, která nemá důvěry Sněmovny.

Podobně jako v loňském projevu se pozastavil nad stále větší regulací životů lidí a vyslovil se pro reformy, které zabrání dalšímu zadlužování státu.

Nedělejme jim, co dělají nám

Klaus připomněl i fungování českých vojáků v rámci NATO a také vstup Rumunska a Bulharska do EU.

Česko by se prý mělo vyvarovat diskriminace těchto zemí v rámci společenství, protože by pak dělalalo to, co dělají staré člensTopolánek i Paroubek ké země těm přistoupivším v roce 2004. ČR oběma státům otevřela svůj pracovní trh.

Prezident také kritizoval snahu Německa obnovit debatu o euroústavě. Tu předloni zamítli Francouzi a Nizozemci. Klaus byl vždy proti ní.

Projev pochválili i Topolánek s Paroubkem

Letošní prezidentský projev byl podle premiéra Mirka Topolánka (ODS) státnický a měl jasné hodnotové poselství. Řekl, že s ním souhlasí. Také šéf ČSSD Klause podpořil v názorech na domácí politku. O zahraniční politice ale soudí něco jiného.

Proti Klausově kritice euroústavy se postavil šéf Strany zelených Martin Bursík.

Šéf lidovců Jiří Čunek ocenil, že Klaus v tradiční řeči upozornil na důležitost mezilidských vztahů. Klausův postesk nad tím, že sedm měsíců od voleb nemá země stále vládu s důvěrou Sněmovny, ale komentoval tak, že vzhledem k přístupu k povolebnímu dění nese i Klaus sám "část viny, nikoliv však hlavní vinu."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám