Hlavní obsah

Klaus pro změnu volebního systému

Novinky, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus se pokouší vrátit do hry diskusi o změně volebního systému, která by posílila velké strany. Vyjádřil se tak minulý týden v ruském listu Kommersant. Naopak přímou volbu prezidenta, na kterou byl dotazován, nepovažuje za nejdůležitější problém.

Foto: Leona Brázdilová

Ve Velkých Karlovicích je nyní až metr sněhu.

Článek

"Podstata reformy je v tom, aby po volbách do parlamentu bylo možné normálně zformovat stabilní většinovou vládu, s čímž máme v posledních letech problémy," řekl Klaus ruským novinářům.

Připomněl, že podle současného systému voleb do Sněmovny vznikají buď menšinové kabinety, nebo, jako teď, dosahují hlasy vládní koalice většinu jediného hlasu, což komplikuje proces rozhodování. "Kdyby volební systém byl včas zreformován, nevyskytly by se vážné problémy ani s volbou prezidenta," soudí Klaus.

Postěžoval si přitom na svého předchůdce. "Před několika lety jsme navrhli zreformovat tento systém. Ale tehdejší prezident Václav Havel za pomoci Ústavního soudu tuto myšlenku zablokoval."

Klause podporuje pouze ODS

Za Klause se nyní jednoznačně postavila jen ODS. "Je to pořád velmi aktuální otázka. Pokud chceme skutečně stabilní situaci v ČR, pokud chceme silné programově kompaktní vlády, ať už pravicové, nebo levicové, tak toho můžeme dosáhnout výhradně změnou volebního systému," řekl Právu stínový ministr vnitra ODS Ivan Langer. Vzhledem k rozložení politických sil však pochybuje, zda by měl nový návrh vůbec smysl.

Soc. dem. poslanec Zdeněk Koudelka, který byl spoluautorem někdejší změny volebního zákona, poznamenal: "Dnes to není na pořadu dne z toho prostého důvodu, že jsou ve vládní koalici zastoupeny dvě malé strany, a úvahy z minulého období preferovaly větší strany na úkor menších stran."

Většinové volby svého času prosazovala Unie svobody-DEU. "Kvalita politického sytému ale závisí asi na tisíci věcech, z nichž volební systém je jenom věcí jednou," uvedl pro Právo šéf poslanců unie Karel Kühnl. US-DEU byla podle něj vždy nakloněna zavést dvoukolovou většinovou volbu. "Jakékoli změny volebního systému musí být v souladu s ústavou," připomněl Kühnl.

I on je však skeptický k možnosti najít konsensus. "ČR je založena jako parlamentní demokracie, a to nejlépe vyjadřuje poměrný systém. Většinový vlastně zkresluje názor voličů, čili nejsem jeho příznivcem," reagoval místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám