Hlavní obsah

Klaus: Přemýšlím, zda je má účast na kongresu ODS žádoucí

Václav Klaus, prezident a zároveň čestný předseda ODS zvažuje, zda se vůbec zúčastní blížícího se volebního kongresu své strany, který je svolán na 5. prosinec do Prahy. Po prohraných krajských a senátních volbách na něm bude obhajovat své předsednické křeslo premiér Mirek Topolánek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus při návštěvě Festivalu alpinismu v Praze

Článek

"Přemýšlím o tom, zda má účast na tomto kongresu je žádoucí či nikoliv," řekl Klaus při návštěvě Festivalu alpinismu v Praze. Bližší podrobnosti upřesnit nechtěl. Neprozradil ani, kdo by byl podle jeho názoru nejlepším šéfem strany. "To už si musí rozhodnout členové ODS. Já myslím, že se něco u nás děje, něco se u nás událo a věřím, že budou dostatečně moudří, aby se rozhodli správně," konstatoval.

Klaus by prý navíc nechtěl otevřeným prozrazením vlastního názoru případně uškodit svému favoritovi na předsednickou funkci. "Já to v žádném případě nemohu říci z tisíce jedna důvodů, ani by mu to určitě neprospělo," prohlásil. Jako politický souputník Klause je však často vnímán Topolánkův rival - první místopředseda ODS Bém.

Klaus nechtěl komentovat ani páteční výzvu osmi poslanců ODS ke všem členům strany nazvanou Bořme mýty!. Požadují v ní, aby zahájili diskusi o otázkách, jež považují za klíčové. "Já jsem ten text neviděl," vysvětlil. Podle Klause je výzva výrazem demokracie, která by uvnitř strany měla existovat.

Klause teď zajímá Lisabonská smlouva

Klaus však nyní prý více než na situaci v ODS myslí na jednání Ústavního soudu o lisabonské smlouvě, jehož se zúčastní v úterý v Brně.

"Piluji své vystoupení, protože jde o velmi vážnou věc," prohlásil Klaus, který patří k největším odpůrcům smlouvy. "Je to jedna z nejdůležitějších věcí vůbec, protože přijetí lisabonské smlouvy znamená opravdu historicky fundamentální změnu postavení naší země," dodal.

Právě postoj k lisabonské smlouvě je jednou z věcí, která názorově odlišuje oba kandidáty na post předsedy ODS. Bém, stejně jako jeho podporovatel Klaus, s ratifikací lisabonské smlouvy nesouhlasí. Klaus dokonce smlouvu označil za mrtvý dokument. Naopak Mirek Topolánek je pro pro co nejrychlejší přijetí.

Topolánek je na tom zatím lépe

Topolánkova pozice se zdá být 14 dní před kongresem lepší. Béma sice podpořilo deset pražských oblastních sněmů z 15 a dvě středočeská sdružení. Dalších více než 20 okresních sdružení v krajích se však vyslovilo pro Topolánka, jemuž již vyjádřil podporu i regionální sněm v Pardubickém a Zlínském kraji. 

Zatím se konala asi polovina nominačních oblastních sněmů, některé nevyjádřily podporu žádnému z obou kandidátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám