Hlavní obsah

Klaus popřál Bobošíkové úspěch při integraci malých stran

Právo, Jiří Ovčáček

Prezident Václav Klaus v sobotu ve zdravici zaslané ustavujícímu sjezdu Suverenity - bloku Jany Bobošíkové (SBB) popřál této nové straně, aby se jí podařil splnit plán na integraci názorově blízkých malých politických subjektů. Na rokování dorazili zástupci Demokratické strany zelených nebo třeba hnutí Severočeši.cz. Bobošíková byla na sjezdu zvolena předsedkyní.

Foto: Stanislav Peška , ČTK

Jana Bobošíková

Článek

Klaus v písemné zdravici ustavujícímu sjezdu nejprve poukázal na slova, která vzkázal SBB loni v dubnu. „Věřím, že slovo obsažené v názvu vaší strany není jen reklamním sloganem. Jsem - spolu s vámi - přesvědčen, že suverenita českého státu je hodnotou, která si zaslouží, aby se o ni usilovalo, abychom ji bránili a aby se dnes a denně naplňovala reálným obsahem,“ uvedl prezident.

„Ve chvíli, kdy se vaše politická strana mění ve stranu, která chce integrovat i jiná, menší, názorově příbuzná politická uskupení, nemohu než svá tehdejší slova zopakovat. A popřát vám, aby se vám integrační úsilí dařilo, aby se Suverenita (SBB) stala 'čitelnou politickou stranou s jasnými idejemi, programem a strukturou,' jak jste napsali v dopise, kterým jste mě o vzniku nové strany informovali,“ vzkázal delegátům Klaus.

„Přeji vám, aby se váš záměr stal realitou, neboť cesta k větší přehlednosti a pevnější ideové jasnosti menších politických uskupení v naší zemi je jistě správným rozhodnutím,“ dodal prezident ve zdravici straně Bobošíkové.

Dorazil Huml či Zubová

Účast hostů na sjezdu ukázala, jakým směrem se bude SBB ubírat a kde bude hledat politické spojence. Na rokování dorazili političtí rebelové, poslanec Stanislav Huml, kterého ze svého klubu vyobcovaly Věci veřejné a šéfka Demokratické strany zelených Olga Zubová, která se podílela v březnu 2009 jako poslankyně na pádu vlády Mirka Topolánka (ODS).

Předsedkyně DSZ Zubová na dotaz Práva prozradila, že se její strana chystá pod „ochranná křídla“ Suverenity vedené Bobošíkovou a budou vystupovat na politické scéně společně. „Budeme působit společně pod hlavičkou Suverenity, aktivity naší strany omezíme na minimum,“ řekl Zubová.

Mezi špičkami SBB zasedl také senátor Jaroslav Doubrava z hnutí Severočeši.cz nebo šéf iniciativy D.O.S.T a poradce ministra školství Ladislav Bátora. Dostavili se i ekonomický expert SBB, bývalý poslanec ODS Vlastimil Tlustý, který také pomáhal svrhnout Topolánkovu vládu, bývalý poslanec ČSSD Kosta Dimitrov, či třeba šéf česko - vietnamské společnosti Marcel Winter.

Bobošíková na počátku rokování  informovala, že SBB má 1254 členů sdružených v 92 místních organizacích. „Suverenita není prázdnou marketingovou skořápkou,“ rýpla si Bobošíková do Věcí veřejných. V projevu pak vysvětlila, proč je v názvu strany její jménu. Podle Bobošíkové to například voličům umožňuje lepší orientaci.

V budoucnu se to ale změní. „Mým cílem je, aby jméno z názvu strany nejpozději po příštích volbách do Sněmovny zmizelo,“ slíbila vzápětí Bobošíková s tím, že pak by se nová strana mohla jmenovat. Suverenita - blok budoucnosti. Nová strana má ve znaku českého lva. „Má  ho nejen ve znaku, ale já jsem přesvědčena, že ho má i srdci,“ uvedla Bobošíková, která byla na sjezdu zvolena předsedkyní SBB.

Reklama

Výběr článků

Načítám