Hlavní obsah

Klaus jmenuje premiérem někoho s životaschopným projektem, míní Jakl

Právo, luk
Praha

Jak bude postupovat prezident Václav Klaus po volbách? Leccos v pátek naznačil jeho tajemník Ladislav Jakl. „Dá se ale očekávat, že prezident jako prvního na Hradě přijme vítěze voleb. Ale jmenován předsedou vlády by byl ten, kdo by přišel s nějakým životaschopným projektem a dohodou, která má šanci získat podporu Sněmovny. Prezident bude postupovat ostatně jako vždycky,“ řekl Jakl Parlamentním listům.

Foto: René Volfík, ČTK

Prezident Václav Klaus bude letos při jmenování premiéra postupovat zřejmě stejně jako v minulosti.

Článek

Klaus by tak mohl, stejně jako kdysi po Stanislavu Grossovi, požadovat 101 podpisů poslanců. Klaus se v minulosti stavěl proti vládě podporované komunisty. To by mohlo ztížit situaci předsedovi soc. dem. Jiřímu Paroubkovi v případě, že by získala většinu levice.

Jakl počátkem května řekl, že „rozhodující bude volební výsledek“. Toto pravidlo bude podle něj platit i přesto, že se prezident na Hradě při schůzce s lídrem ODS Petrem Nečasem vyjádřil, že strany bude posuzovat podle vztahu k veřejným financím.

„Zpravidla by to tak mělo být, že by tu první šanci měl dostat vítěz voleb. Tak, jak voliči rozdají karty, tak od toho se budou odvíjet všechny povolební kroky,“ dodal tehdy Klausův tajemník s tím, že prezident nebude sám „tahat za nitky“.

Neformální pověření, až pak jmenování?

Klaus dříve postupoval obdobně jako jeho předchůdce Václav Havel, který v roce 1998 místo jmenování premiéra pověřil jednáním o vládě tehdejšího šéfa lidovců Josefa Luxe.

Klaus v roce 2006, když až dva a půl měsíce po volbách vznikla zásadní dohoda o ustavení orgánů nové Sněmovny, takto pověřil tehdy vítězného předsedu ODS Mirka Topolánka. Premiérem ho jmenoval až pak.

Klaus teď před volbami uvedl: „Přistupuji k tisícům věcí pořád stejně a stejně tak budu postupovat při sestavování vlády.“ Nevidí prý důvod avizovat své taktické tahy dopředu.

„Ale když jste se mě ptali, zda se ode mě dá očekávat v povolebním jednání nějaká výrazná změna oproti minulosti, odpověděl jsem vám zřetelně, že nedá,“ dodal prezident.

Klaus v pátek nechtěl sdělit, koho volil. Nedávno se vstřícně vyjádřil na adresu ODS pod vedením Nečase. [celá zpráva]

Vicekancléř Petr Hájek prozradil, že volil Stranu svobodných občanů založenou Klausovým exporadcem Petrem Machem.

„Ta strana sice nemá žádné peníze a znají ji jen skuteční pravičáci v této zemi, kterým jde o svobodné poměry tady i na evropské scéně, ale jak jsem zjistil, vybudovali si dobrou síť v krajích i okresech,“ uvedl Hájek v Parlamentních listech. Pro stejnou stranu se rozhodl podle svých dřívějších slov i Jakl.

Reklama

Výběr článků

Načítám