Hlavní obsah

Klaus jmenoval Müllerovou novou šéfkou "problémového" ministerstva práce

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus jmenoval v pátek Ludmilu Müllerovou (TOP 09) novou ministryní práce a sociálních věcí. Müllerová nahradila stranického kolegu Jaromíra Drábka, který odešel kvůli kauze svého někdejšího náměstka Vladimíra Šišky obviněného z uplácení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) s prezidentem Václavem Klausem po svém jmenování

Článek

Klaus nové ministryni popřál mnoho zdaru v nové funkci a zmínil, že resort práce a sociálních věcí je alespoň vnější optikou "problémovým ministerstvem". Müllerové popřál, aby ministerstvo pod jejím vedením dělalo "to co dělat má a přestalo experimentovat".

Prezident zdůraznil, že by bylo potřeba udělat radikální krok k osekání přebujelého systému. Neopomněl však dodat, že mu nesmí chybět citlivost, aby nedopadl na ty, kteří systém skutečně potřebují.

Závěrem Klaus v žertu připomněl, že ministrem práce a sociálních věcí byl svého času i premiér Petr Nečas (ODS), který by nové ministryni mohl sloužit jako příklad.

sKarty mohou být dobrovolné

Nečas následně uvedl novou ministryni do funkce. Zdůraznil, že práci v resortu zná, neboť tam v minulosti působila. Premiér rovněž poděkoval Jaromíru Drábkovi za odvedenou práci.

Nová ministryně chce řešit možné fungování sKaret se zástupci potenciálních držitelů karet, s politiky i provozovateli systému. Zaměřit se chce rovněž na rozběh systému druhého pilíře penzijní reformy. Ministerstvo by také pod jejím vedením mělo veřejnosti lépe vysvětlovat podstatu reforem.

Mullerová si umí představit, že by sKarty mohly fungovat na dobrovolné bázi. Nečas uvedl, že si systém na jiné než dobrovolné bázi neumí představit. Povinné karty by byly pouze pro ty, u nichž hrozí riziko zneužívání dávek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám