Hlavní obsah

Klaus do Říma se Špidlou nepojede

ČTK, Jitka Götzová, Helena Landovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus nepojede do Říma na konferenci, kde se bude jednat o ústavě EU. Odůvodnil to tím, že pozici ČR bude prezentovat premiér Vladimír Špidla. Prezident se ve středu zúčastní jednání vlády. Při příjezdu do Strakovy akademie novinářům řekl, že ČR nemá před římskou konferencí vyjasněnou svou pozici.

Článek

"Také vzhledem k velké krátkosti tříminutového vystoupení na konferenci v Římě jsem se rozhodl, že do Říma nepojedu a že tam ponechám ministerského předsedu, aby stanovisko, které jsme si přece jen měli šanci trochu sladit, přednesl sám," odůvodnil Klaus odvolání své účasti na konferenci.

Domnívá se také, že je potřebné uspořádat referendum o euroústavě. Lidé by však před ním měli dostat informace "férověji", dodal Klaus.

Vláda se dnes podle premiéra Vladimíra Špidly shodla na tom, jaké změny bude chtít prosadit v návrhu euroústavy. "Považujeme za nutné, aby přesuny kompetencí byly ratifikovány na národní úrovni, tedy aby nebylo možné, že se odehrají jenom na úrovni Evropské rady. Je tady také otázka rotačního předsednictví, otázka vážení hlasů a podobně," citoval premiér z vládního materiálu. Jeho celý obsah kabinet zveřejní později, zřejmě již dnes odpoledne po skončení jednání vlády.

Česká republika podle Špidly obecně dává přednost kvalitě před časem, a nestanovila si tedy žádný termín, do kterého by chtěla diskusi o euroústavě skončit.

"Naším záměrem je podepsat takový text, který bude v České republice schválen," uvedl Špidla. Zatím ale není jasné, zda o přijetí evropské ústavy budou rozhodovat přímo občané v referendu. "Nebylo to předmětem jednání," uvedl Špidla. Přál by si ale, aby v České republice bylo možné vyhlásit obecné referendum. Zda to bude i k euroústavě, záleží podle něj na konečném textu dokumentu.

Včera o návrhu euroústavy jednali na Pražském hradě prezident a premiér. Shodli se, že o návrhu by měl jednat parlament. Poslanci o něm budou diskutovat v úterý 7. října. [celá zpráva]

Zahradil kritizoval vládu, že pozici nekonzultovala s ODS

S kritikou vlády, že pozici, kterou bude Česko hájit na mezivládní konferenci (MVK) o evropské ústavě, nekonzultovala s opozicí, vystoupil dnes na mimořádné tiskové konferenci v Praze místopředseda ODS Jan Zahradil.

"Vláda na sebe vzala jednoznačnou odpovědnost za stanoviska, která hodlá na mezivládní konferenci prosazovat," uvedl Zahradil a postěžoval si, že od skončení práce Konventu, který návrh evropské ústavy vypracoval, neprojevila vláda žádnou oficiální snahu jednat s opozicí o české pozici.

ODS na mimořádné schůzi v Poslanecké sněmovně příští úterý nemá v úmyslu jakékoliv stanovisko vládě stanovisko vnucovat, ale po ukončení MVK budou žádat na vládě, aby poslancům složila účty a informovala je o tom, co svého se jí podařilo prosadit.

ODS sdílí s vládou požadavek na to, aby každý člen měl v Evropské komisi svého zástupce, ale nepovažuje to za nejdůležitější. Komisaři nesmějí podle smlouvy vystupovat ve prospěch své země, ale musí být nestranní, připomněl Zahradil. ODS vadí více:

.: klauzule, že Rada EU může kterýkoliv problém převést z kategorie rozhodování jednomyslností, do rozhodování většinou,
.: vznik funkce ministra zahraničí EU a zejména ustanovení, že členské státy nesmějí vyvíjet svou zahraniční politiku, která by byla v rozporu s politikou EU
.: možnost užší spolupráce jen některých členů EU, což by vedlo k vícerychlostní EU
.: právní závaznost Charty základních práv s tím, že Evropský soud tak může ovlivňovat jurisdikci členských států
.: funkce veřejného evropského žalobce.

Návrh ústavy, vypracovaný Konventem, v němž Zahradil zastupoval český parlament, považuje ODS za příliš složitý a tudíž neuspokojující požadavek maximální zjednodušení a zprůhlednění základních dokumentů EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám