Hlavní obsah

Klaus chtěl na setkání s Bushem, Lucembursko bylo proti

PRAHA

Pouze premiér Stanislav Gross bude reprezentovat Česko na úterní schůzce vrchních představitelů Evropské unie s americkým prezidentem Georgem Bushem. Do Bruselu chtěl přijet také prezident Václav Klaus, jenže Lucembursko, které EU nyní předsedá, kvůli zvyklostem zavedeným v unii, jeho účast neumožnilo.

Foto: Jan Albrecht

Honza Křížek mezi knihami

Článek

Premiér Stanislav Gross se v pátek za Klausovu účast přimlouval v telefonickém rozhovoru se svým lucemburským protějškem Jeanem- Claudem Junckerem. "Snažil se ho přesvědčit, seč mu síly stačily," řekla mluvčí vlády Věra Dušková.

Juncker podle ní sice řekl, že žádosti rozumí, vzhledem k zavedeným modelům jednání Evropské rady ale nemůže Grossovi vyhovět. Mohlo by to prý vyvolat komplikované reakce jiných států, dodala.

Prezident bude pouze na schůzce NATO - Bush

Klaus se po Grossově boku zúčastní pouze schůzky mezi NATO a Bushem. "Pan premiér (Junckerovi) argumentoval tím, že když budou s prezidentem společně téhož dne na minisummitu NATO v Bruselu, pak by absence pana prezidenta na setkání EU s prezidentem USA byla nelogická," řekla Dušková.

"Nejde o debatu na úrovni mezi námi a zahraničím. Je to čistě česká vnitřní debata," řekl mluvčí Hradu Petr Hájek, který je s prezidentem v Jordánsku. Když už bude v Bruselu na dopoledním setkání s prezidentem Bushem, byl Klaus rozhodnut účastnit se i dalšího zasedání EU. Považoval to za samozřejmé a správné, dodal mluvčí.

O setkání špiček EU s Bushem Klaus podle diplomatických kruhů velmi stál, a to právě kvůli přítomnosti amerického prezidenta.

Gross se obrátil na lucemburského premiéra, protože předsedající země EU má vždy na starosti organizaci summitů a podobných schůzek EU.

Bush bude v NATO jednat se šéfy států a vlád v úterý 22. února dopoledne. Po obědě se přesune do Rady EU, kde se vůbec poprvé setká se členy Evropské rady. Podle dosavadních předběžných informací se počítalo s tím, že se schůzky v NATO zúčastní Klaus a evropské schůzky pak Gross.

Reklama

Výběr článků

Načítám