Hlavní obsah

Klášter bez mnichů podal tisíce žádostí, nedostane asi nic

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nula od nuly pojde. Tak nejspíš dopadne příběh restitučních nároků broumovských benediktinů. Klášter v Broumově na Náchodsku, ve kterém není ani jeden mnich, a který proto zastupuje břevnovské opatství, požádal o několik tisíc hektarů polí a lesů a o stovku uměleckých předmětů.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Broumovský klášter

Článek

Nedostane ale nejspíš nic. U úřadů totiž nároky broumovského opatství tvrdě narazily.

V případě polí a lesů benediktini neuspěli v prvním kole posuzování žádostí. Na podatelny Státního pozemkového úřadu (SPÚ) dopravili 632 žádostí o pole a louky. A Lesy ČR dostaly 1072 žádostí kláštera o vydání lesů.

Spor o dekret

Podle historických pramenů vlastnili benediktini v roce 1931 na Broumovsku 2999 hektarů lesů a 1677 hektarů lesních pozemků v Polici nad Metují.

Lesy ČR i SPÚ jejich žádosti odmítly. Klášter se proto ve druhém kole znovu obrátil na pozemkový úřad, který má na starost správní řízení v případě zemědělských nemovitostí i lesů.

Ve správním řízení musí ale dokázat, že podezření SPÚ – že jim byly pole, louky a lesy zabrány na základě Benešových dekretů (tedy mimo rozhodné období 1948–1990) – je neoprávněné. To bude ale těžké.

Majetek byl dotčen Benešovým dekretem 

„Broumovští benediktini jsou ilustrativní případ, který vzbuzuje pochybnost, protože majetek byl dotčen Benešovým dekretem. Protože existuje konfiskační výměr tehdejšího ministra zemědělství,“ řekl generální ředitel SPÚ Petr Šťovíček.

Benediktini argumentují, že výměr není podepsán. „Sice není podepsán, ale je to připravená listina, která prošla kolečkem uvnitř resortu zemědělství. Jestli byl nebo nebyl podepsán, nevíme jistě. Tak to přenecháme soudu,“ poznamenal Šťovíček.

Podle něj benediktini již SPÚ požádali o zahájení správního řízení i v případě lesů. „Protože Lesy ČR jim napsaly, že s nimi neuzavřou dohodu. Pokud se ale neobjeví dokument, že ten konfiskační výměr byl zrušen, tak nevidím šanci, že bychom to schválili,“ uvedl Šťovíček.

Církve zahltily po novém roce úřad žádostmi 

Jejich úřad je žádostmi církví zahlcen hlavně kvůli tomu, že církve nechaly posílání žádostí až na konec roku. „V polovině prosince jsme měli žádostí na zhruba 35 tisíc pozemků a teď máme 102 tisíc žádostí,“ dodal Šťovíček.

Broumovští benediktini neuspěli ani u Národní galerie. V posledním možném dni, tedy letos 2. ledna, právní zástupkyně benediktinů Alena Štumpfová poslala žádost Národní galerii o vracení 30 obrazů, 19 plastik, 61 kreseb a 29 grafik.

Galerie byla ale žádostí zaražena a rychle ji odmítla. Důvodem je, že umělecké předměty broumovský klášter získal již v první restituční vlně v 90. letech.

„Národní galerie po interním přešetření výzvy Benediktinského opatství sv. Václava v Broumově doručené dne 2. 1. 2014 sdělila právní zástupkyni dopisem ze 17. 1. 2014, že požadované movité věci byly již vydány na základě dřívějšího restitučního zákona a z tohoto důvodu nemůže být výzvě vyhověno,“ sdělila mluvčí NG Eva Kolerusová.

Advokátka Štumpfová podle svých slov neměla do poslední chvíle dostatek informací, kdo vlastně výtvarné objekty vlastní a kde se nacházejí. Pro jistotu proto žádosti podala.

Většina žádostí je neoprávněných 

„Našly se nové doklady z Náboženské matice, staré doklady neprošly archivem mé advokátní kanceláře a z opatrnosti jsem požádala,“ napsala Štumpfová.

Dodala, že po zamítavé odpovědi napsala galerii omluvný dopis.

Národní galerii požádaly církve celkově o 528 uměleckých děl. A víc než polovina těchto žádostí je neoprávněná, protože tento majetek již byl dávno vydán.

Netýká se to jen benediktinů, ale i řádu voršilek a České katolické charity. Ta společně s pražským arcibiskupstvím požádala o 35 obrazů, 54 plastik, 6 kreseb, 72 grafik a jeden pastel. Část ale už dávno má.

Podle mluvčího charity Jana Oulíka galerii poslali seznam, který obsahoval věci vydané i ty, o které žádají nově.

Církve žádají o majetek na nepříslušných úřadech

„Vzhledem k tomu, že historické dokumenty zpracovatel výzvy obdržel až v těsném závěru roku, nebylo z časových důvodů možné jednoznačně odlišit tuto skupinu již ve výzvě,“ sdělil mluvčí Právu.

Komunita Římské unie řádu sv. Voršily v Praze žádá předměty uměleckého řemesla. Podle galerie je už také dostala.

„Příslušná řízení nejsou dosud ukončena, a proto o jejich průběhu, i vzhledem k instituci, které jsou adresovány, nebudeme sdělovat jakékoli podrobnosti,“ napsala představená voršilek Anežka Macková.

Vyřizování žádostí úřadům ztěžuje i to, že církve často žádají o majetek na nepříslušných úřadech. Například žádají kraje, které jsou ze zákona vyjmuty stejně jako obce a soukromé osoby.

Reklama

Výběr článků

Načítám