Hlavní obsah

Kinský zvažuje žalobu na ministra Dostála

ČTK, lek, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

František Oldřich Kinský zvažuje, že podá žalobu na ministra kultury Pavla Dostála. Podle něj se ministr nevhodně angažuje ve sporech, které potomek šlechtického rodu vede u českých soudu, aby se domohl rodového majetku.

Foto: Robert Rohál

Zpěvák Patrik Kee ve svém oblíbeném Radio clubu v Ostravě.

Článek

"Je to ve stadiu úvah, pan Kinský je některými výroky, které jsou prezentovány v médiích, poškozený také v zahraničí, například v Rakousku nebo v Německu," řekl na dnešní tiskové konferenci právní zástupce Kinského Jaroslav Čapek. Žalobu by podle něj podal v Rakousku.

Čapek již dříve označil Dostálovy výroky na adresu Kinského za řízenou kampaň. Vadí mu mimo jiné to, že Dostál kritizoval rozhodnutí soudů, které daly Kinskému za pravdu.

Z Dostálových výroků Čapek jmenoval aféru kolem osvědčení o státním občanství, které Kinskému vydala matrikářka Prahy 1 Jana Talmanová. Dostál ji za to, že o osvědčení rozhodla jen na základě pasu, nazval loni v deníku Právo hlupákem a nařkl ji z úplatkářství. "Ministr Dostál se otevřeně vyjádřil v tom smyslu, že otázka pasu má zázemí v nějakém úplatkářství, což je vážné obvinění," uvedl Čapek. Dodal, že sbírá také další podobné ministrovy výroky, které by mohl použít jako podklad pro soud.

V šesti případech je rozhodnuto

Kinský se nepokusil získat nemovitosti v restitučním řízení v devadesátých letech, ale snaží se ho domoci nyní pomocí více než 150 žalob na určení vlastnictví. Celkem se jedná o majetek umístěný v různých koutech České republiky v hodnotě zhruba 40 miliard. Pravomocné rozsudky dosud padly v šesti případech, Kinský kromě jednoho vyhrál.

Reklama

Související články

Kinský neplatí soudní poplatky

František Oldřich Kinský, potomek šlechtické rodiny, jejíž majetek byl zabaven po válce na základě Benešových dekretů, nezaplatil všechny soudní poplatky...

Kinský u soudu dokazoval českou národnost

Potomek šlechtického rodu František Oldřich Kinský se letos poprvé dostavil k soudu, který projednává jeho žalobu na navrácení rozsáhlého majetku....

Výběr článků

Načítám