Hlavní obsah

Ke zdravotníkům už dorazily covidové odměny

Právo, pcl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotnická zařízení již vyplatila covidové odměny zdravotníkům. Ještě koncem července odbory evidovaly stovky ordinací, poliklinik a nemocnic, které odmítaly dát odměny svým zaměstnancům do mezd.

Foto: AP

Ilustrační foto

Článek

Zařízení podle odborů argumentovala například tím, že jde o peníze na rekonstrukci ordinací, nebo tím, že na ně nedostala od pojišťoven peníze. Odboráři si proto sehnali dopis ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO), který potvrzoval nárok zdravotníků, a pohrozili žalobami, pokud je jejich členové nedostanou v srpnové výplatě.

„Situace se celkem zlepšila. V uplynulých dnech jsem obdržela desítky potvrzení o vyplacení odměn. Bohužel došly také nové dotazy od sester, které finance nedostaly, na možný další postup,“ sdělila Právu Dagmar Žitníková, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče.

Nicméně prý nově jde hlavně o specifické situace, kdy nevyplacení odměn řeší zvláště bývalí zaměstnanci zdravotníci, kteří již u původních zaměstnavatelů nepracují.

V Německu začala čtvrtá vlna epidemie

Zahraniční

„Za naše členy máme nedořešený pouze jeden případ, kdy sestřička nedostala vyplacenou odměnu, a ten, pokud nebude s dětskou lékařkou dohoda, budeme řešit soudně,“ řekla.

Mimo svou členskou základnu odborový svaz eviduje dva nedořešené případy, které zřejmě smírem vyřešit nepůjdou. „Ty předám ministerstvu zdravotnictví. Jeden je řidič sanitky, druhý sestřička u ambulantního specialisty,“ dodala Žitníková.

Vyplácení odměn se týká zdravotnických pracovníků, kteří přišli do styku s covidovými pacienty. Měli dostat 75 tisíc, záchranáři pak 120 tisíc korun. Celkem je v Česku 30 tisíc zdravotnických zařízení, která je vyplácela.

Reklama

Výběr článků

Načítám