Hlavní obsah

Kdo nahradí Valachovou? Favoritem je Štech, mluví se i o Gajdůškové

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by měl v následujících dnech vybrat nového ministra školství, který v čele resortu nahradí Kateřinu Valachové. Ta v úřadu skončí 31. května. Podle informací Práva je mezi žhavými kandidáty favoritem její náměstek Stanislav Štech. Štech Právu informace o tom, že je jedním z kandidátů, nepřímo potvrdil.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Nástupcem odstupující ministryně školství Kateřiny Valachové by mohl být náměstek Stanislav Štech.

Článek

„Vím, že mám čekat, že budu mít schůzku s panem premiérem v nejbližších dnech, ale ještě datum nemám,“ řekl Právu Štech. O tom, zda by eventuálně funkci ministra přijal, nechtěl předem spekulovat.

O Štechovi, který je také profesorem na Karlově univerzitě, se jako o možném ministrovi hovořilo už po odchodu bývalého ministra školství Marcela Chládka v roce 2015. Nakonec nastoupil na pozici náměstka.

Už předtím fungoval v týmu Sobotkových poradců pro oblast sociálních věcí, vědy, výzkumu, školství, zdravotnictví a rovných příležitostí.

Další dvě kandidátky

Podle informací Práva se v soc. dem zvažuje i jméno bývalé místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové, ta však prý schůzku s premiérem dohodnutou zatím nemá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD)

„Mám jasné představy o tom, co by v resortu bylo potřeba dotáhnout i co učitelé a žáci na všech stupních škol opravdu potřebují,“ napsala Právu. „V této chvíli ale jde spíš o to dokončit rozdělanou práci, než se pouštět do nové,“ dodala.

Jako o nové ministryni se spekuluje i o Lucii Orgoníkové, bývalé mluvčí vlády z let 2005 a 2006. Ta v lednu 2016 nastoupila jako náměstkyně k vicepremiérovi a ministrovi Pavlu Bělobrádkovi (KDU-ČSL), předtím působila jako vrchní ředitelka kabinetu ministra školství.

K politice Orgoníkovou přivedla její nyní již zesnulá matka Hana, dlouholetá poslankyně ČSSD.

Reklama

Související články

Ministryně Valachová rezignuje

Ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) se rozhodla rezignovat. Svůj krok konzultovala s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Uvedla, že ve stávající...

Politici ocenili demisi Valachové

Nejen opoziční politici v úterý vpodvečer ocenili ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD) za rozhodnutí nést politickou odpovědnost za její resort...

Výběr článků

Načítám