Hlavní obsah

Kdo bude komu šéfovat? Nové vedení si v lednu zvolí hned tři parlamentní strany

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina stran na české politické scéně si obvykle volí své předsedy jednou za dva roky. Letos se to sešlo tak, že o novém vedení budou během jednoho měsíce hlasovat hned tři parlamentní strany – Piráti, ODS a KDU-ČSL.

Foto: Koláž Novinky s použitím Právo, Novinky

Ivan Bartoš, Petr Fiala a Marek Výborný

Článek

Celostátní fórum Pirátů proběhne 11. a 12. ledna v Ostravě. Adepti na předsedu jsou zatím tři. Funkci bude obhajovat dosavadní lídr Ivan Bartoš. Po jedné nominaci má i místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal a poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti)

„Jsem rád, že se o hlasy členů, neboť vedení volí každý jeden člen či členka Pirátů, utká více kandidátů. Nemyslím si, že by se z jakéhokoliv důvodu měl někdo své nominace vzdát. Mikulášovo vyjádření ,aby si taky Ivan mohl odpočinout‘ beru s rezervou,“ napsal Novinkám Bartoš.

Bartoš: Deficitem energie netrpím

Narážel tak na vyjádření Ferjenčíka, který serveru iDnes řekl, že chce Pirátům šéfovat jeden rok, aby si Bartoš mohl odpočinout.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mikuláš Ferjenčík (Piráti)

„Myslím si, že jak na mé práci politické, tak vnitrostranické je vidět, že deficitem energie netrpím. Faktem je, že práce poslance i předsedy je náročná. Doufám, že zvolené předsednictvo posune stranu dále, zejména v blížících se krajských a napřesrok sněmovních volbách,“ dodal Bartoš.

Hned týden po Pirátech (18. 1.) si bude vedení volit ODS. Kongres se uskuteční v Praze v centru O2 universum. Na funkci je zatím jediný kandidát – dosavadní předseda Petr Fiala.

Dříve se spekulovalo o tom, že by se o funkci předsedy mohl ucházet Václav Klaus ml., toho ale strana v březnu jednomyslně vyloučila ze strany. Podle vedení nebyl loajální k ODS, k jejímu programu, hodnotám a principům. Klaus ml. si poté založil svoji vlastní stranu Trikolóra.

Jurečka se rozmýšlí

Během dalšího lednového víkendu (25. 1.) budou o svém novém vedení rozhodovat lidovci. Funkci předsedy opouští z rodinných důvodů Marek Výborný, kterému nečekaně zemřela manželka. Stará se o tři děti.

Adepti na šéfa KDU-ČSL jsou zatím dva – předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek a europoslanec Tomáš Zdechovský. Ten už dříve Novinkám řekl, že pokud by se stal šéfem KDU-ČSL, vzdal by se křesla v Bruselu. „Kdybych šel do čela lidovců, nemohl bych být europoslanec. Ten model, který udělal kolega Pospíšil (někdejší předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil, pozn. red.), se podle mě neosvědčil,“ uvedl Zdechovský.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Bartošek

V souvislosti s novým lidoveckým předsedou se hovoří také o poslanci a někdejším ministru zemědělství Marianu Jurečkovi, ten ale zatím kandidaturu nepotvrdil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský

Podle politologa Petra Justa z Metropolitní univerzity Praha je náhoda, že během jednoho měsíce si vedení zvolí hned tři partaje. „Strany mají své vnitrostranické volební cykly, které určují, kdy se má volit vedení. Tyto cykly jsou ale narušeny v mimořádných situacích, jako jsou předčasné rezignace vedoucích představitelů. To je i aktuální případ, kdy kromě plánovaných voleb vedení u Pirátů a ODS přijdou v lednu i původně neplánované volby předsedy KDU-ČSL,“ komentoval pro Novinky Just.

Zároveň dodal, že u ODS ani u Pirátů nepředpokládá změnu šéfů. Stávající předsedové se podle něj mohou opírat o relativně dobrou pozici svých stran.

„Naopak u stran, které si neprochází úplně pozitivním vývojem, jsou volby vedení vnímány jako šance zvrátit negativní trend – je-li tedy na výběr někdo, kdo takový potenciál má,“ zhodnotil Just.

Podle něj bude zajímavé sledovat, jak se noví či staronoví předsedové budou vymezovat vůči možným aliancím s jinými stranami pro účely voleb, ať už půjde o letošní krajské a senátní volby, anebo sněmovní, které se budou konat na podzim příštího roku.

Výběr článků

Načítám