Hlavní obsah

Kde udělaly vědecké rady chybu? ptá se Akreditační komise Zemana

Právo, jim
Praha

Akreditační komise v pondělí zaslala dopis prezidentu Miloši Zemanovi s žádostí o vysvětlení jeho pohnutek, které ho vedly k odmítnutí jmenování docenta Fakulty humanitních studií Martina C. Putny profesorem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimíra Dvořáková

Článek

Šéfka Akreditační komise (AK) Vladimíra Dvořáková v dopise vysvětluje, že zákonnou povinností AK je pečovat o kvalitu vysokoškolského vzdělávání a posuzovat vzdělávací a další činnost vysokých škol.

Připomíná, že je jejím úkolem také schvalování žádostí vysokých škol o oprávnění a řízení profesur, přičemž posuzuje pedagogické a vědecké zázemí vysokoškolských pracovišť. Odpovídá také za to, že náročnost bude v souladu s požadavky na hodnost profesor.

„Prosím o sdělení, k jakému konkrétnímu procesnímu pochybení v tomto řízení (s Putnou) došlo, či které výstupy odborné a publikační činnosti kandidáta byly vědeckými radami nesprávně posouzeny a neodpovídají podle Vašich informací požadavkům na hodnost profesora,“ napsala Zemanovi Dvořáková.

Podle ní AK žádné procesní ani odborné pochybení neshledala.

Projev nedůvěry vůči akademické obci

„Řízení ke jmenování profesorem je vyvrcholením vědecké a pedagogické kariéry vysokoškolského učitele. Je dokladem autonomie, plurality a svobod, jež si univerzity v dějinách mnohokrát musely znovu vydobývat,“ zdůraznila v dopise Dvořáková.

Akt jmenování profesorů prezidentem republiky je podle Dvořákové vnímán jako projev úcty k akademickému prostředí a jeho hodnotám. Zemanovo rozhodnutí tak prý znamená vyjádření nesouhlasu se závěry vědeckých rad Univerzity Karlovy v Praze a její Fakulty humanitních studií a projevem nedůvěry vůči akademické obci. Předpokládá tedy, že prezident má pro své rozhodnutí velmi závažné důvody.

Zeman však své argumenty odmítá zveřejnit s tím, že prý nechce Putnu vystavit ponížení. Své důvody zatím podle svých slov sdělil jen ministru školství Petru Fialovi, ministerstvo však odmítá sdělit podrobnosti. Zatím se pouze nechal Zeman slyšet, že mu vadilo, když Putna na Prague Pride nesl transparent „Katolické buzny zdraví Bátoru“. Také se spekuluje o tom, že vše má souvislost s Putnovou kritikou Zemana a podporou jeho protivníka v přímé volbě Karla Schwarzenberga (TOP 09).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám