Hlavní obsah

Kde se otestovat během Vánoc? Možnosti budou omezené

Možnosti otestovat se na covid-19 budou během Vánoc pro mnoho lidí výrazně ztížené. Ve většině krajů bude provoz testovacích center a jejich kapacita razantně sníženy, někde však zásadnější omezování provozu neplánují.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Většinou mimo provoz budou o svátcích odběrová místa ve středních Čechách. Například testovací místo v kladenské nemocnici bude během vánočních svátků zavřené, ve čtvrtek 23. prosince bude fungovat dopoledne a stejně tak i na silvestra. Středočeská testovací místa zatím stále dostatek volných termínů a to i na čtvrtek a dny mezi svátky.

Zavřená budou o Vánocích i na přelomu roku velká testovací centra provozovaná páteřními nemocnicemi v Libereckém kraji. „Lidé v testovacích centrech a v očkovacích centrech pracují s obrovským nasazením už více než rok, v nemocnicích se očkovat ani testovat nebude, i jejich pracovníci si potřebují vybrat volno,“ vysvětlil důvod hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). V provozu nebude ani krajská registrační telefonní linka.

PŘEHLEDNĚ: Jak je to s nárokem na třetí dávku

Domácí

Také odběrová místa v Ústeckém kraji budou během vánočních svátků zavřená. Volných míst na odběr před Štědrým dnem je v celém regionu jen několik v chomutovské nebo teplické nemocnici. Bez potíží si lze on-line rezervovat test od 27. prosince.

Zřejmě pouze jedno testovací místo bude v době vánočních svátků otevřené v Karlovarském kraji, a to v Pomezí nad Ohří. Pokud někdo potřebuje test, aby mohl například na návštěvu za blízkými do domovů seniorů, měl by si pospíšit. Kapacity testovacích míst v kraji pro následující dny už jsou z velké části obsazeny.

Bez možnosti nechat si o Vánocích udělat test na nový koronavirus nebudou obyvatelé Plzeňského kraje. „Bude sice v omezeném rozsahu, ale jeho dostupnost je vzhledem k potřebám souvisejícím s hrozící možností rozšíření mutace omikron zachována,“ řekla ČTK hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS). Například plzeňská Bioptická laboratoř kvůli zvýšenému zájmu na druhý svátek vánoční navýšila kapacitu.

Šéf Motola Ludvík: Copak se děje něco jiného než promořování? Lockdowny jen odsouvají problém

Domácí

V Jihočeském kraji zatím kapacita testovacích míst převyšuje poptávku. Situace by se neměla nijak změnit ani v období Vánoc. Testovací místa v regionu během svátků neplánují zásadnější omezení provozu, řekla ČTK to ředitelka holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová. „Jediný problém je v tom, že relativně dost zájemců nakonec nevyužije zarezervovaný termín na test,“ posteskla si Roithová.

S omezeným provozem o Vánocích a na přelomu roku musí počítat zájemci na východě Čech v Královéhradeckém kraji. Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové bude odběrové centrum zcela zavřené 25. prosince a 1. ledna. Podobně postupují také krajské nemocnice. V sousedním Pardubickém kraji bude na Štědrý den dopoledne možné nechat se otestovat pouze v Pardubicích a Chrudimi.

Po 14 dnech izolace má hraniční výsledek testu PCR. Na další ho hygiena poslat nechce

Koronavirus

S výrazně limitovanou možností nechat se otestovat na covid musí počítat také lidé na Vysočině. Z krajské aplikace na rezervaci termínů vyplývá, že už v úterý byla obsazena místa na 24. i 25. prosince. Oba dny bude v provozu jediné odběrné místo. V dalších dnech až do 30. prosince se k testování vrátí až devět testovacích míst.

Poměrně široké možnosti nechat se o Vánocích otestovat budou mít naopak lidé v Brně. Fakultní nemocnice u svaté Anny bude nabízet testy všechny sváteční dny a Fakultní nemocnice Brno bude mít zavřeno jen na Boží hod. „Lidé se rezervují, takže nápor očekáváme takový normální,“ řekla k možnostem testování v Jihomoravském kraji mluvčí svatoanenské nemocnice Dana Lipovská.

Nákaza omikronem má odlišné příznaky než předchozí varianty

Koronavirus

Poslední volné termíny na preventivní PCR testování v období vánočních svátků nabízejí odběrová místa v Olomouckém kraji. Zvýšenou poptávku po preventivním testování na sklonku roku eviduje například Fakultní nemocnice Olomouc, navýšila proto kapacitu pro tento typ testů. Některá odběrová místa v Olomouci budou v provozu i přes Vánoce a na přelomu roku.

Zavřená bude o svátcích řada odběrových center v Moravskoslezském kraji. Některé nemocnice v regionu naopak navýšily testovací kapacitu. „Protože období vánočních svátků je zejména časem rodinných setkání budou zdravotníci testovat veřejnost i v těchto časech,“ uvedl mluvčí Nemocnice AGEL Nový Jičín. Otevřené bude během vánočních svátků i odběrové místo ve Fakultní nemocnici Ostrava. Také tam budou zájemci moci přijít 24. a 26. prosince a na Silvestra. Centrum má stále volné kapacity.

Omezenou provozní dobu budou mít přes vánoční svátky také odběrová pracoviště ve Zlínském kraji. V Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně bude testovací místo na Štědrý den otevřené jen dopoledne, na Boží hod vánoční bude zavřené a v neděli bude otevřené od 08:00 do 12:00. Otevírací doba se může podle aktuální epidemické situaci měnit. Podle zástupců nemocnic není nápor na odběrová centra tak velký jako v předchozích dnech a týdnech.

Očkovaní mají testy zdarma
Bezplatně nyní mohou podstoupit dva PCR testy měsíčně lidé s dokončeným očkováním proti covidu-19. Pět PCR testů měsíčně pojišťovna hradí lidem mladším 18 let, lidem s jednou dávkou očkování a lidem s kontraindikací k očkování. Testy na koronavirus se už měsíc až na výjimky neuznávají jako covidový certifikát. V provozovnách služeb, v restauracích, na kulturních či sportovních akcích se lidé musejí prokázat dokončeným očkováním nebo potvrzením o prodělání covidu v posledních šesti měsících. Negativní PCR či antigenní test se uznává například pro návštěvy nemocnic nebo zařízení sociálních služeb, využít v tomto případě ale nelze samotesty.

Reklama

Výběr článků

Načítám