Hlavní obsah

Kbelíky a hadry. Unikátní sestava k zachytávání vody je ve stanici Můstek už neuvěřitelné dva roky

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Už více než dva roky narážejí Pražané i návštěvníci metropole na nástupišti ve stanici metra Můstek na lince A na kbelíky a hadry. Ty se tam objevují kvůli vodě kapající ze stropu. Pražský dopravní podnik (DPP) zatím nedokázal problém odstranit a nedokáže zatím ani blíže říct, kdy se tak stane.

Kbelíky ze stanice Můstek jen tak nezmizíVideo: Novinky

 
Článek

Voda kape ze stropu od března roku 2016, kdy byly ve stanici dokončeny bezbariérové výtahy. Od té doby se tam objevují kbelíky a hadry.

Už v lednu roku 2017 se Novinky DPP dotazovaly, kdy bude problém vyřešen. Podle DPP se na opravách pracovalo postupně za plného provozu a měly pokračovat až do první poloviny roku 2017, kdy bylo už kompletně dokončeno odvodnění prostoru pod nástupištěm. Přestože je září roku 2018, ve stanici se toho moc nezměnilo.

DPP prosí o trpělivost

„Zvýšené průsaky ve stanici Můstek A se začaly objevovat po dokončení stavby výtahu. (1. března 2016 - pozn. red.) Službou Stavby a tratě byly provedeny na etapy opravy odvodnění v úrovni pod nástupištěm tak, aby bylo do čeho zaústit opravované svody v úrovni nástupiště. Oprava v úrovni nástupiště byla dokončena do čtvrtiny délky (v okolí výtahu) a bude dále pokračovat. Kromě opravy původních konstrukcí bylo v této stanici zavedeno zvýšené čištění odvodňovacího systému, který se rychle zanáší výluhy z průsakové vody,” řekla Novinkám mluvčí DPP Aneta Řehková s tím, že kbelíky ze stanice zmizí až po dokončení veškerých prací.

Jenže termín dokončení není zatím známý. Teprve v tuto chvíli totiž probíhá finální výběr zhotovitele, který práce dokončí.

„Je nutné si uvědomit, že práce probíhají v podzemí, kde je voda přirozeně. Snažíme se to dělat tak, abychom co nejméně omezili cestující, proto probíhají v nočních přepravních výlukách,“ dodala mluvčí a poprosila cestující o trpělivost.

Frekventovaná stanice

Přestupní stanice v centru metropole patří k jedněm z nejfrekventovanějších ve městě. Špinavé kbelíky a hadry ji nejen hyzdí, ale také komplikují pohyb cestujícím. Mezi Pražany se v souvislosti s tím mluví o velké ostudě. Někteří turisté si prý tuhle místní specialitu dokonce fotí a natáčejí.

„Viděla jsem to. Je mi to trapný, protože jsem z Prahy,“ svěřila se Novinkám jedna z cestujících.

Reklama

Výběr článků

Načítám