Hlavní obsah

Každý pátý Čech byl na dovolené okraden

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odcizení peněz či platební karty nebo ztráta zavazadel patří vedle úrazu mezi nejčastější nepříjemnosti na dovolené. Ukázal to průzkum Poštovní spořitelny, podle něhož byl na dovolené okraden každý pátý Čech.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ilustrační foto

Článek

To se stalo i Heleně a Michalu Bušovým, kteří si ve Španělsku chtěli odpočinout od pracovních starostí i rodinného shonu.

Přišli o všechno

„Navštívili jsme Barcelonu, odpoledne jsme si šli odpočinout na pláž a batohy s doklady a mobilními telefony nám měla hlídat kamarádka, která bohužel usnula. Jaké bylo naše překvapení, když jsme se vrátili z moře a naše batohy nikde,“ řekl Právu Michal Buša ze Žamberka.

„Měli jsme tam všechno – telefony, občanky, pasy i kreditní karty. Okamžitě jsme šli na policii, ale podobných případů tam měli stovky, takže jsme si nedělali velké naděje. Karty jsme si hned zablokovali a od dokladů jsme měli udělané fotokopie, které zůstaly v hotelu,“ dodává s tím, že naštěstí byli pojištěni i na ztrátu a krádeže karty.

Jak dodává Michal Buša, díky pojištění a papírům od policistů jim pojišťovna proplatila téměř vše, co jim z kabelky a z batohů zmizelo.

Co udělat

„Některé události na dovolené nemůžeme ovlivnit. Zároveň v řadě případů si můžeme ušetřit problémy, nezapomeneme-li na cestovní pojištění. A vlastně ani nevadí, když na ně zapomeneme. Během pár kliknutí si ho dnes zařídíte online třeba cestou na letiště,“ uvedl Přemysl Hanzelka z Poštovní spořitelny.

A jaké jsou rady odborníků, abychom potížím na dovolené do určité míry předešli? Pořiďte si fotokopie všech dokladů, peníze si dejte na víc míst, peněženku noste „na těle“, nechovejte se příliš nenápadně a snažte se splynout s okolím.

Ukradenou kartu ihned zablokujte a poté ihned změňte všechna hesla.

Podle průzkumu také každý pátý člověk, který zažil nějakou pojistnou událost v zahraničí, uvádí, že podcenil pojištění a dnes by se pojistil lépe. Tři čtvrtiny lidí ale všechno zvládly, protože způsobenou škodu jim pojištění zcela pokrylo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám