Hlavní obsah

Každé mimino chce víc mlíka, já chci přidat peníze, prohlásil poslanec Pávek

– Praha
Novinky, zpe

Politici si zaslouží vyšší platy a já chci přidat. To prohlásil poslanec Petr Pávek (STAN), když Sněmovna na úterní schůzi řešila, jestli se politikům zpomalí růst platů.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Poslanec STAN Petr Pávek

Článek

„Každý zaměstnanec chce od svého zaměstnavatele přidat. Každé mimino chce víc mlíka, každý důchodce chce vyšší penze. Já tady stojím, možná jako jediný v sále, a říkám, ano, já chci přidat, protože ve všech ostatních oblastech jsme přidali a přidáváme dál,“ prohlásil na plénu.

První místopředseda STAN Vít Rakušan se od jeho slov distancoval. „Pan kolega Pávek sám uvedl, že se jedná o jeho individuální názor. Tak ho vnímám i já, jelikož se rozhodně nejedná o oficiální stanovisko klubu,“ řekl Novinkám Rakušan.

Poslancům a senátorům by měly od ledna vzrůst platy o 20 procent, základní plat zákonodárce by tedy činil 90 600 korun hrubého. Poslanci v úterý ve druhém čtení řešili novelu, která by skokový růst zbrzdila a zákonodárci by dostali přidáno „jen“ devět procent.

Za zbrzdění růstu platů horují hlavně Piráti a okamurovci. Naopak někteří poslanci nemají problém s tím se přiznat, že chtějí víc peněz, jako například poslanec Pávek.

Pokud by poslanci zvedli ruku pro nižší růst o devět procent, dostávali by základní plat „jen” 83 900 korun. Ten ale přitom bez funkčních příplatků bere jen 20 poslanců z dvou set.

K tomu každý zákonodárce pobírá paušální náhrady 39 400 Kč do 53 500 Kč hrubého. A ty by se v případě razantního zvýšení platů zvedly na 47 100 až 63 900 korun hrubého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám