Hlavní obsah

Kavan po televizním vystoupení jako poradce Vlčka skončil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) se rozhodl vypovědět smlouvu o poradenství bývalému ministru zahraničí Janu Kavanovi (také ČSSD). Jako důvod označil Kavanovu úlohu v kauze gripenů. Exministr byl jeho poradcem pro zahraniční politiku. Ve čtvrtek to uvedl mluvčí šéfa dolní komory Martin Opatrný. Smlouvu o externím poradenství měl Kavan od začátku loňského prosince.

Článek

Švédská televize natočila skrytou kamerou Kavanovo vyjádření, že tendr na nákup švédských vojenských letounů Gripenů zřejmě provázela korupce. [celá zpráva]

Kavan ale vše později popřel s tím, že jeho vyjádření byla vytržena z kontextu. Na novináře údajně podal trestní oznámení hned po schůzce, která se uskutečnila 17. ledna v Londýně a kdy mu jejich chování přišlo podezřelé.

Sociální demokraty ale Kavanova role v televizní reportáži rozladila. ČSSD ho vyzvala k tomu, aby o údajné korupci vypovídal. Kavan tvrdí, že nemá nic, s čím by se mohl na policii obrátit.

Šéf strany Jiří Paroubek označil Kavanovo vystupování v této kauze za neuvěřitelné selhání, které ho diskvalifikuje z vysoké politiky.

Protikorupční policie na základě informací z reportáže ve středu oficiálně obnovila vyšetřování korupční aféry. Bude se zabývat i Kavanovým trestním oznámením. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám