Hlavní obsah

Kavan: MZV se chtělo sporu se CME vyhnout

– PRAHA
Právo, jp

Ministerstvo zahraničí ČR se chtělo arbitráži s firmou CME vyhnout. Kolegové z ministerstva financí v čele s Pavlem Mertlíkem ho totiž ujišťovali, že stát neprohraje a nebyl údajně zájem financí řešit záležitost kompromisem nebo mimosoudně. Vyplynulo to z vyjádření exministra zahraničí Jana Kavana, který v pátek vypovídal před sněmovní vyšetřovací komisí.

Článek

Komise byla ustavena proto, aby zjistila skutečnosti, proč český stát v arbitráži loni prohrál a musel zaplatit americkým investorům ze CME přes 10 miliard korun za znehodnocení jejich investice do televize Nova.

Před poslanci svědčila i bývalá vedoucí Úřadu rady pro rozhlasové a televizní vysílání Helena Havlíková. Ta ale po skončení nebyla k novinářům vůbec sdílná a rychle odkráčela k východu. Novináři za ní běželi a každé slovo z ní museli lámat za pochodu. "Odpovídala jsem na dotazy, týkající se mé činnosti na úřadu vysílací rady," reagovala obecně na dotazy.

Nakonec připustila, že se před komisí hovořilo i o důkazu, který v arbitráži předložila sama Česká republika a který vyzněl v neprospěch republiky. Jde o zápis, jenž údajně z návštěvního dne rady pořídila právě Havlíková. Později ale obsah dokumentu arbitráži nepotvrdila a loni ho označila za podvrh. "Hájila jsem zájmy České republiky v plném rozsahu," řekla Havlíková novinářům.

Výsledek do konce června

Předseda vyšetřovací komise Stanislav Křeček (ČSSD) uvedl, že výslech Havlíkové byl velmi komplikovaný, protože Havlíková je vázána mlčenlivostí. Komise chce proto ministra financí požádat, aby ji mlčenlivosti zbavil.

Komise má výsledky své práce sněmovně předložit nejpozději do konce června. Křeček novinářům řekl, že to možná stihne dřív. Příště se sejde 6. února. Poslanci si pozvali náměstka ministra financí Ladislava Zelinku, bývalého šéfa vysílací rady Josefa Josefíka a současného člena téže rady Václava Žáka. Na dotaz Práva, proč Žáka, když nebyl v době sporu ani arbitráže členem rady, Křeček odpověděl, že Žák požádal o slyšení před komisí sám, protože se záležitostí dlouhodobě zabývá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám