Hlavní obsah

Feriho kauzu prověří i Právnická fakulta UK

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen policie, ale i Právnická fakulta Univerzity Karlovy se bude zabývat údajným sexuálním nátlakem Dominika Feriho (TOP 09). Podle zjištění A2larm a Deníku N byl Feri na akademické půdě výraznou figurou a jeho údajné chování bylo prý veřejným tajemstvím.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

„V době, kdy u nás Dominik Feri studoval, ani před prvním zveřejněním informace v médiích se na vedení nikdo neobrátil s podnětem v tomto smyslu, proto se tím žádný z orgánů fakulty nezabýval,“ sdělila Právu mluvčí fakulty Vlasta Tichá.

„Informaci jsme zaznamenali až v posledních dnech v médiích. V návaznosti na vývoj situace a zveřejněná zjištění se bude celou záležitostí zabývat kolegium děkana na čtvrtečním zasedání a rovněž akademický senát,“ potvrdila Tichá.

Feri na fakultě studoval v letech 2015 až 2020. A2larm a Deník N popsaly, že téměř každý oslovený student hovořil s ohledem na Feriho chování vůči ženám jako o „veřejném tajemství“.

Feri se omluvil za nevhodné chování. Nařčení ze sexuálního násilí odmítl

Domácí

Studentka Magda popsala, že mezi ostatními studentkami se o Feriho nátlakovém chování hodně mluvilo. Feriho pozice na fakultě však prý byla neotřesitelná a těžko se mu dalo vzdorovat. „Část školy ho měla za boha,“ uvedla studentka. Znepřátelit si Feriho by prý podle jiné z mladých žen znamenalo „prakticky sociální smrt“.

Divoké party jako z filmu

Podle A2larmu většina svědků popisovala politikovo chování jako směs urážek ohledně vzhledu a intelektu a také jako neskrývanou snahu dobývat. Shodují se, že byl otevřeně sexistický.

Feri stál u založení studentského spolku Kappa Omega, který podle Tiché sloužil jako platforma pro navazování sociálních kontaktů. Podle zjištění zmíněných redakcí spolek pořádal zejména bujaré večírky, na kterých Feri s pomocí alkoholu projevoval své sklony.

Politologové: Feriho kauza je pro koalici nepříjemná. TOP 09 by bez něj byla poloviční

Domácí

„Zakládají si na tom, že dělají divoké party, jako v amerických filmech. Měl pověst, že je plný super lidí, jako je třeba Feri, a každý tam chtěl být,“ citoval A2larm jednoho z bývalých členů spolku. To, že je spolek hlavně platforma pro zábavu, připustil i děkan Jan Kuklík.

K největším excesům podle svědků docházelo na akcích Kappa Omega mimo Prahu, kde se Feri a jeho kamarádi prý zaměřili na vybranou studentku, opili ji a „zmizeli s ní v pokoji“. Zvěsti o nepřístojnostech se donesly i do akademického senátu.

„Ano, obracely se na nás ženy s různými stížnostmi na chování Dominika Feriho,“ potvrdili redakcím akademičtí senátoři Martin Samek a Jolana Ordeltová.

Kulhánek: Doufám, že dcera na večírku nepotká nikoho jako Feri

Domácí

Samek po prvních zmínkách na Twitteru napsal: „Ví to celá fakulta. Osobně za mnou jako za studentským zástupcem bylo několik holek, kterým nejmenovaný řekněme dost nevybíravým způsobem nabízel sex. To ale není nic, za co člověka dáte na policii.“

Reklama

Výběr článků

Načítám