Hlavní obsah

Kauza Nurofen: Dostupnost volně prodejných léků nelze regulovat, tvrdí Válek

Stát nemůže podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) regulovat prodej volně prodejných léků, například počet balení Nurofenu, které si mohou lidé najednou koupit. Novela, která řeší výpadky léků na recept, bude platit nejdříve od roku 2024. Novinářům v úterý řekl, že podrobnosti k dodávkám léků sdělí ve čtvrtek na tiskové konferenci.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

„Stát nemá moc možností, jak volně prodejné léky, které jsou za stejnou cenu prodávané po celé Evropě, regulovat,“ uvedl ministr. Pro dostupnost léčiv je problémem i tzv. reexport, kdy jsou léky přeprodávány do zahraničí.

Nákup Čechů v příhraničních oblastech je v tuto dobu motivován spíše otázkou dostupnosti daného léku než jeho cenou.

Minulý týden ministerstvo uvedlo, že výrobce přislíbil dodávku 300 000 balení Nurofenu pro děti do České republiky. Do Vánoc by měla dorazit první část, zhruba třetina. Už tento týden by měl podle výrobce být dostupný také rozpustný prášek Nurofen pro děti od tří měsíců a od šesti let a čípky.

Novela zákona o léčivech, podle níž by měla dát distributorům povinnost u vybraných léků na předpis držet dvouměsíční zásobu, je podle Válka v připomínkovém řízení. Do Sněmovny by podle něj mohla přijít za několik měsíců a platit nejdříve od roku 2024.

Vrubel: EU je v lécích závislá na Číně a Indii

Koronavirus

Reklama

Související články

Sirup Nurofen pro děti nebude až do března

Sirup Nurofen pro děti nebude podle informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) dostupný do poloviny března 2023. Výrobce Reckitt Benckiser lékovému...

Výběr článků

Načítám