Hlavní obsah

Kasárna v Pardubicích se promění na základní školu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová základní škola pro 500 žáků by měla vyrůst v areálu Masarykových kasáren v Pardubicích. Rozhodli o tom pardubičtí zastupitelé.

Foto: Vizualizace Magistrát Pardubice

Budoucí podoba Základní školy T. G. Masaryka v Pardubicích

Článek

Vedla je k tomu demografická studie, která upozornila na příchod silných populačních ročníků (už od roku 2020). Navíc vzhledem k plánovaným developerským projektům lze očekávat, že se počet dětí s povinnou školní docházkou v této lokalitě v nadcházejících letech ještě zvýší.

Budoucnost Masarykových kasáren město řeší od doby, kdy je převzalo od armády
Jan Nadrchal, náměstek primátora

„Výstavba základní školy v areálu Masarykových kasáren se nám jeví jako nejefektivnější i nejrychlejší. Jde o pozemky města, právě čtvrtý školský obvod potřebuje navýšení kapacit nejvíce, výstavba úplně nové školy je lepší cestou než obtížné a limitované přístavby škol v obvodě,“ podotkl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

„Budoucnost Masarykových kasáren město řeší od doby, kdy je převzalo od armády. Studie, kterou dříve vypracoval odbor hlavního architekta, je však poplatná své době. V roce 2021 byl proto schválen návrh na soutěž stejného formátu, jako tomu bylo v případě Tesly Kyjevské, kdy součástí zadání bylo řešit občanskou vybavenost,“ připojil se náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).

Historie pardubické Tesly ožila na webu

Domácí

Stavbu by mohla podpořit dotace ze strany ministerstva školství, která činí 800 tisíc na žáka, a to až do výše 90 procent celkových nákladů, které se odhadují na 450 milionů bez DPH.

Inspirace v Jesenici

Inspiraci při hledání podoby budoucí základky našli zástupci radnice v Jesenici, kde byla postavena škola odpovídající představám města jak po stránce kapacit, tak z hlediska vybavení. „Cílem projektu Základní školy T. G. M. v Pardubicích je vytvoření nových prostor základní školy o kapacitě 540 žáků,“ řekl náměstek Rychtecký.

V rámci projektu se počítá s vybudováním stravovacího prostoru zahrnujícího jídelnu a vývařovnu s kapacitou 615 jídel, minimálně s 18 kmenovými učebnami, odbornými učebnami, školní družinou, knihovnou, jazykovými a IT učebnami a dalšími prostory.

Dotykové obrazovky a kouřové efekty: V Pardubicích vzniká unikátní muzeum totalit

Domácí

Co se pohybových aktivit týče, škola bude disponovat tělocvičnou, gymnastickým sálem a multifunkčním venkovním sportovištěm i dostatečně prostorným a kvalitním zázemím pro personál a vedení školy.

Poté, co záměr schválili zastupitelé, bude dalším krokem schválení finančního pokrytí, zpracování všech stupňů projektové dokumentace a zahájení výběrového řízení na projektanta. Samotná stavba by pak mohla odstartovat na přelomu roku 2024 a 2025.

Reklama

Výběr článků

Načítám