Hlavní obsah

Kandidátky v Praze opustily desítky lidí, nejvíce jich ubylo SPD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z kandidátních listin do pražského zastupitelstva a zastupitelstev městských částí bylo odvoláno nebo se vzdalo kandidatury 67 kandidátů, tři další byli škrtnuti už při registraci a jejich místo zůstalo prázdné. Celkem 39 jmen zmizelo z kandidátek Svobody a přímé demokracie Tomia Okamury (SPD). V Praze 9, která je pro volby rozdělena na tři obvody, z kandidátky pro jeden z obvodů odešlo všech devět kandidátů. Vyplývá to z údajů zveřejněných na webu Českého statistického úřadu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura

Článek

Výrazně se snížil počet kandidátů SPD i v Praze 1, kde jich na pětadvacetičlenné kandidátce zůstalo 12, a ve Zbraslavi, kde jich zmizelo z kandidátní listiny osm.

„Hnutí SPD velmi dbá na dodržení platné legislativy týkající se voleb. Tam, kde se vyskytly jakékoliv nejasnosti, například v případě bydliště kandidáta, postupovali zmocněnci přesně v duchu zákona,” sdělila mluvčí SPD Michaela Dolenská.

Ze tří samostatných a koaličních kandidátek Starostů pro Prahu odešlo dohromady pět kandidátů, po třech kandidátech ubylo ČSSD, KSČM a ANO. Po jednom kandidátovi ubylo také ze dvou samostatných kandidátek Pirátů a jedné jejich koaliční kandidátky s lidovci a nezávislými.

Kompletní kandidátky mají výhodu

V Praze 3 odstoupil z kandidátky Pirátů pastorační pracovník Martin Arden, který byl jejím lídrem. Místo jedničky zůstalo na kandidátce prázdné, listina Pirátů proto začíná v Praze 3 dvojkou, kterou je ekonom a ekolog Štěpán Štrébl. V srpnu odešel z kandidátky TOP 09 pro Prahu 1 politický marketér Jakub Horák, ani za něj strana už nemohla nikoho jiného nasadit a osmé místo zůstalo prázdné. Na kandidátce koalice TOP 09 a STAN Spojené síly pro Prahu Horák zůstal.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Volební lístky (ilustrační snímek)

Kandidáti ubyli také na kandidátkách Občanům za odstranění pomníku maršála Koněva, Starostům a nezávislým, Společnosti proti developerské výstavbě v Prokopském údolí, Evropské koalici pro Prahu, DSSS, Občanské demokratické alianci – Krásná Praha a kandidátce PLUS.

Volná místa na kandidátkách jsou pro zvolení komplikací kvůli volebnímu systému. Ve volebním obvodu má totiž volič takový počet hlasů, kolik je voleno zastupitelů. Pokud se v městské části například volí pětatřicetičlenné zastupitelstvo a volič dá křížek kandidátce, která postavila kandidátku pouze o 20 kandidátech, tato strana získá 20 hlasů. Výhodu tak mají strany, za které kandiduje 35 kandidátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám