Hlavní obsah

Kandidátku ČSSD do eurovoleb by mohla vést Gajdůšková

Praha

Jedničkou kandidátky ČSSD pro volby do Evropského parlamentu by podle některých předních sociálních demokratů mohla být místopředsedkyně strany Alena Gajdůšková. Ta by takovou nabídku vzala pod jednou podmínkou.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Alena Gajdůšková

Článek

Ještě v pondělí se přitom nejužší vedení sociální demokracie podle jednoho ze členů grémia usneslo na tom, že kandidátku povede senátor Jiří Dienstbier, který se ale nakonec po sérii vyjednávání stal kandidátem na ministra.

Sociální demokraté berou eurovolby velmi vážně, protože jejich výsledek může podle hlasů ze strany ukázat, jestli se podařilo zastavit nečekaný propad z loňského sněmovního hlasování.

Špatný výsledek by navíc podle některých mohl stranu poznamenat před podzimními komunálními a senátními volbami. I proto by špičky sociální demokracie v čele kandidátky do eurovoleb rády viděly známou osobnost.

Tou by mohla být právě místopředsedkyně Senátu Gajdůšková, která je i díky své účasti ve vyjednávacích týmech o vládě i církevních restitucích veřejnosti známější než většina současných sociálnědemokratických europoslanců.

Sehnalová musí být na kandidátce

"Kdyby mi to bylo nabídnuto, neodmítla bych to s jedinou podmínkou, že současná europoslankyně z našeho kraje Olga Sehnalová bude také na volitelném místě," potvrdila ve středu Gajdůšková, že o věci již přemýšlela.

Později sice doplnila, že svoji roli vidí pořád více při projednávání evropských návrhů v národním Parlamentu, část sociálních demokratů ale připouští, že viditelných osobností, z nichž by se dal vybírat lídr kandidátky, není zdaleka tolik.

V minulosti se v souvislosti s vedením evropské kandidátky ČSSD nejčastěji mluvilo o Dienstbierovi. Právě pro něj se také po debatě v pondělí vyslovilo grémium největší parlamentní strany.

Dienstbierova kandidatura je vyloučena

Nakonec ale šéf strany Bohuslav Sobotka po několikahodinových diskusích s nejbližšími spolupracovníky nominoval Dienstbiera na ministra pro lidská práva a rovné příležitosti a na šéfa legislativní rady vlády.

Jedním z důvodů byla podle informací ze strany obava, že by Sobotka jinak příliš ustoupil prezidentu Miloši Zemanovi, o němž je známo, že má k Dienstbierovi kritický postoj.

V současné situaci je i podle Sobotky prakticky vyloučeno, že by Dienstbier kandidátku do Evropských voleb ještě vedl. Grémium strany tak v pátek dost možná bude rušit své pondělní usnesení.

Reklama

Výběr článků

Načítám