Hlavní obsah

Kancléř Sněmovny: Podepsaný slib prezidenta vystavíme

Na inauguraci prezidenta Petra Pavla, která se uskuteční ve čtvrtek od 14 hodin na Pražském hradě, je už vše nachystáno. Jak vypadaly přípravy, popsal Právu Martin Plíšek, kancléř Sněmovny, která má přípravu společné schůze obou komor parlamentu na starosti.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Slavnostní set pro prezidentský slib, který se skládá z desek a slavnostního archu. Autorem desek je Karel Matějka, písmo na slavnostním archu vytvořila Petra Dočekalová.

Článek

Ve středu proběhla generální zkouška. Bylo třeba ještě něco doladit?

Všechny zásadní záležitosti jsou vyřešené. Řešily se seznamy zvaných osob. Zhruba 600 osob je dáno protokolárními zvyklostmi. Vedle poslanců, senátorů, členů vlády jsou to představitelé dalších státních institucí, hejtmani, primátoři, zástupci policie, armády, církví, justice, vysokých škol, velvyslanci…

Po dohodě s kancléři Senátu a Hradu jsme nad rámec toho pozvali třeba i státní tajemníky ministerstev. Kapacitu jsme raději navýšili na 840 hostů. Z toho přibližně 200 osob si mohl pozvat nový pan prezident.

Naší starostí je, aby byl bezchybně napsán slib a psalo protokolární pero

Měli prezidenti tolik hostů i v minulosti?

Není to nic neobvyklého. Kapacita Vladislavského sálu je nyní stanovena na 840 míst. Sál je dimenzován i na větší počet. Vždycky je možnost, a je to tak i v zahraničí, že zvolený prezident má protokolární právo pozvat určitý počet osob dle vlastního výběru.

Čestnými hosty jsou bývalí prezidenti. A expremiéři?

Bývalí premiéři z titulu této funkce nejsou do Vladislavského sálu pozváni a nebyli ani v minulosti. Což mi potvrdil protokol Pražského hradu.

Musela se dělat zvláštní bezpečnostní opatření?

Z hlediska dřívějších akcí podobného významu ochranná služba a policie ČR přesně vědí, co mají dělat. Útvary policie mají jasně rozdělené role. S kancléři jsme při rozhodování vycházeli z návrhů bezpečnostních složek a zároveň jsme se snažili zachovat pro občany Pražský hrad veřejně přístupný.

Dá se očekávat koncentrace většího počtu lidí, a je proto určitě nasnadě, aby občané přišli v dostatečném předstihu.

Co bylo nejsložitější?

Nepochybně to bylo rozdělení rolí. Za Sněmovnou jde to, co souvisí se svoláním společné schůze obou komor parlamentu ke složení slibu prezidenta republiky. Konkrétně zajištění protokolárního pera, kterým se podepíše pod Ústavou předepsaný slib, a zajištění vlastního textu slibu a textu Ústavy ČR.

Vedle toho zajišťujeme jako Sněmovna zdravotnickou službu a koordinujeme službu v sále, což zahrnuje zhruba 60 zaměstnanců kanceláře Sněmovny, Senátu a Úřadu vlády. Na starost mají služby u vchodů a příjezdů na Hrad. Celému týmu za to děkuji.

Zdravotní služba dohlédne i na veřejnost, kdyby někdo zkolaboval, nebo jen na osoby ve Vladislavském sále?

Týká se to hostů ve Vladislavském sále. Mezi 13. a 15. hodinou tam zdravotníci budou mít službu stále. Pokud jde o zdravotní službu v rámci areálu Hradu a okolí, tak to je na Kanceláři prezidenta republiky.

ZÁZNAM: Inaugurace Petra Pavla

Domácí

Ceremoniál je naplánován na minuty. Je tam moment, ze kterého jste nervózní?

Z pohledu toho, co máme na starosti, mě napadají dvě věci. Aby byl bezchybně napsán slib prezidenta republiky, pod kterým se podepíše, což jsem také sám kontroloval…

...po zkušenosti z minulosti. Prezident Miloš Zeman to ale v onom roce 2013 řekl správně, i když na listině chyběla dvě písmena. Správné znění pak podepsal znovu.

Ano. A pak je to také starost o to, aby pero, kterým se prezident bude podepisovat, psalo. Nenechali jsme nic náhodě a bude tam ještě náhradní.

Bude mít veřejnost možnost si slib v nové grafické podobě prohlédnout?

Sliby bývají vystavovány. Chystáme i výstavu, která přiblíží inaugurace prezidentů v novodobé historii. Jako Sněmovna navíc cítíme dluh ke stavu provedení Ústavy ČR. Pro budoucí inaugurace i pro výroční události připravujeme soutěž o návrh slavnostního provedení Ústavy za účasti odborníků na umělecké zpracování takových textů. Vyhlásit ji chceme letos.

Samotná inaugurace zabere asi 50 minut, pak prezident na třetím nádvoří pozdraví z balkonu občany. Tou dobou už by měla vlát na Hradě prezidentská standarta. Bude to ta, která byla před osmi lety uměleckou skupinou Ztohoven odcizena?

To je otázka na paní kancléřku Vohralíkovou. Proto, že to sněmovní kancelář nezajišťuje, o tom nic nevím. Vím jen, že mají ten den doprovázet nějaká překvapení. Pokud by se ale prozradila předem, tak to žádné překvapení nebude.

Inaugurace vyvrcholila ve svatovítské katedrále

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám