Hlavní obsah

Kampaň zájem o očkování proti covidu nezvýšila

Kampaň ministerstva zdravotnictví na podporu očkování proti covidu zatím podle dostupných dat motivuje k očkování zejména ty, kteří absolvovali předešlé cykly očkování a momentálně míří pro posilující dávku. Ve srovnání s počátkem října je zájem o očkování spíše nižší.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Očkování proti covidu (ilustrační foto)

Článek

V úterý 1. listopadu lékaři vykázali 10 316 podaných dávek. V 9441 případech se jednalo o aplikaci druhé posilující dávky a 757 lidí dorazilo kvůli podání první posilující dávky. Těch, kteří dosud očkování neabsolvovali a v úterý se to rozhodli změnit, bylo 39. 

V řádu desítek případů se počet lidí mířících na prvotní vakcinaci pohyboval až na výjimky po celý říjen. Nijak zvlášť tak podle všeho zájemce neovlivňuje, že od druhé poloviny září jsou v ČR dostupné modifikované vakcíny na Omicron BA.4-5.

Vakcinolog Chlíbek: Očkujte se, protilátky nestačí

Domácí

Kampaň ministerstva orámovaná heslem „Očkujeme se pro život beze strachu“ tak funguje hlavně jako připomínka pro ty, kteří se nechali očkovat již dříve a na podzim by si chtěli v rámci prevence respiračních chorob obnovit hladinu protilátek. Ministerstvo ostatně spojilo covidovou očkovací kampaň s tou chřipkovou.

„Covid-19 a chřipka způsobují úmrtí, a to především v rizikových skupinách obyvatel,“ připomněl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Jak uvedl šéf České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, očkování proti chřipce i covidu je možné absolvovat současně.

Nižší zájem o očkování patrně souvisí i s nižšími počty nově potvrzených případů. Zatímco koncem září bylo opakovaně zaznamenáno přes 4000 nákaz, v posledních 14 dnech to nebylo víc než 1800 případů.

Klesající tendenci mají poslední týdny rovněž počty osob, které jsou v souvislosti s covidem hospitalizovány v nemocnicích. Momentálně jich je 752, zatímco dva týdny nazpět to bylo 1400 pacientů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám