Hlavní obsah

Kalousek ostře proti Středulovi: Pod tlakem výhrůžek bych s odbory nejednal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se v neděli v Otázkách Václava Moravce ostře pustil do předsedy odborů Josefa Středuly. Vyčetl mu stávkovou pohotovost, kterou odbory vyhlásily po představení úsporného balíčku. Tento krok označil Kalousek za ukvapený a výhružný. A být premiérem Petrem Fialou (ODS), po tomto by s odbory nejednal.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Miroslav Kalousek

Článek

Debata se ve studiu vedla o konsolidačním balíčku. Konkrétně byla řeč o tom, jak vláda komunikuje či nekomunikuje se svými sociálními partnery o představených změnách.

„Členové vlády se s námi nebaví. Nikdo se s námi nechce bavit. Vláda představí opatření sesypaná z toho, co koho napadlo. Ministerstva na to pak také koukají, jako co se děje,“ prohlásil Středula ve studiu.

A podobně si povzdychl v diskusním pořadu i o chvíli později: „Vláda neukazuje snahu mluvit s partnery, což nahrává tomu, že se nálada přibližuje k protestům. Našim cílem je se dohodnout, nikoli vyexplodovat situaci. Ticho je ale strašlivé.“

Babiš se pustil do Fialy: Předejte vládu Kubovi a Stanjuru pošlete do Bruselu

Domácí

Vlády se ve studiu následně zastal Kalousek. „Vláda je složena z pěti subjektů velmi rozdílných programů. Dávat dohromady takto soubor opatření? Dovedu si představit, jak strašné to bylo v pěti koaličních partnerech,“ řekl.

Kalousek Středulovi: Takhle se dialog nevede

Naopak mu vadila Středulova slova a počínání odborů, které hned po představení parametrů úsporné reformy vyhlásily stávkovou pohotovost.

„Vy (odboráři) jste šli na tripartitu a než jste tam došli, tak jste vyhlásili stávkovou pohotovost. Takhle se sociální dialog nevede. Kdybych byl na místě pana premiéra, tak bych ji zrušil s tím, že nebudu jednat pod výhrůžkami a pod tlakem,“ uvedl.

A jedním dechem dodal, že to byl od odborů ukvapený a výhružný krok. „Takhle se nevede dialog. Vláda musí jednat s partnery, ale nemůže jednat pod výhrůžkami,“ tvrdí.

Vláda představila úsporný balíček 11. května. Je v něm řada opatření, která mají pomoci zkrotit deficity státních rozpočtů. Vláda chce například zvýšit daně právnickým osobám, zdanit by se měla také více i větší část vysokopříjmových fyzických osob. A v návrzích je dále například i sloučení tří sazeb DPH do dvou či zrušení řady daňových výjimek.

Kalousek: Nějakou dobu bohatnout nebudeme. Zvykněme si

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám