Hlavní obsah

Kalousek naznačil průlom ve vládní krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Sněmovně se v úterý dopoledne setkali zástupci ČSSD a KDU-ČSL v čele s předsedy obou stran Stanislavem Grossem a Miroslavem Kalouskem. Šéf lidovců neskrýval optimismus a naznačil průlom ve vleklé vládní krizi. "Jsem si jist, že ještě dnes vám dáme celou řadu velmi zásadních informací," řekl novinářům po schůzce Kalousek.

Článek

Za první ze zásadních informací, jež slíbil, označil rezignaci ministrů dopravy a životního prostředí Milana Šimonovského a Libora Ambrozka na funkce místopředsedů KDU-ČSL. [celá zpráva] Další podrobnosti ale odmítl sdělit. "Až do pozdních odpoledních hodin nemám žádný komentář," řekl předseda lidovců.

Cokoli říci odmítl i Gross. "Ne, teď ne," uvedl. Gross na dotaz, zda může krok lidovců usnadnit dohodu, řekl: "Já mám zatím zprávu z ČTK."

Poslanecký klub ČSSD se schází ve 13:00. Odpoledne má jednat také předsednictvo ČSSD a od 18:00 Celostátní výbor KDU-ČSL.

Sobotka odjel na dovolenou do Egypta

Podle neoficiálních informací z Lidového domu nyní už i zastánci menšinové vlády dávají přednost dohodě s lidovci a unionisty, protože ji považují za rychlejší, a proto ideální řešení. Menšinová vláda by také neřešila odchod premiéra Stanislava Grosse.

V nejsilnější vládní straně podle zdroje ČTK ochabuje vůle jít do tvrdého střetnutí s unionisty, lidovci, občanskými demokraty i s prezidentem Václavem Klausem, kteří dali najevo, že by takový kabinet nepodpořili. "Vedení strany to odhodlání nemá," řekl zdroj.

V této souvislosti připomněl, že první místopředseda ČSSD a ministr financí Bohuslav Sobotka místo účasti na dnešním jednání odjel na dovolenou do Egypta a "Grosse v tom nechal". Ministerstvo financí se k Sobotkově nepřítomnosti nevyjádřilo.

Reklama

Související články

Buzková připustila kolektivní demisi vlády

Polorozpadlý Grossův vládní tým se může brzy odporoučet. Již nyní je vláda v troskách, neboť sedm z osmnácti členů kabinetu podalo demisi a Grossovi hrozí,...

Výběr článků

Načítám