Hlavní obsah

Gross chce po Klausovi, aby přijal demise ministrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Stanislav Gross chce na začátku týdne, v pondělí nebo v úterý, navrhnout prezidentovi odvolání ministrů, kteří již podali demisi. Současně by chtěl Václavu Klausovi zároveň předložit jména lidí, kteří by je mohli nahradit. Pokud se strany bývalé koalice ještě sejdou k jednání, chce ČSSD vyměnit své vyjednavače.

Článek

"Byl bych rád, kdyby to bylo doprovázeno pozitivním návrhem," řekl Gross novinářům po odvysílání pořadu Sedmička na TV Nova. Sám zatím odstupovat nebude. Podle těchto slov se dá soudit, že Gross rezignoval na vyjednávání se stranami bývalé koalice a snaží se vytvořit menšinovou vládu. Pokud by jednání s KDU-ČSL a US-DEU mělo pokračovat, trvá Gross na vytvoření poloúřednické vlády bez stranických špiček.

V TV Nova Gross zopakoval, že je připraven  rezignovat, pokud ale bude jasné, jak se strany dál zachovají.

Prezident Václav Klaus se dříve vyjádřil v tom smyslu, že si dá s odvoláním ministrů na čas. Chce také, aby se strany bývalé koalice buď dohodly na nové většinové vládě, nebo se konaly předčasné volby. [celá zpráva

Demisi dosud podali tři ministři KDU-ČSL, tři ministři US-DEU a šéf Legislativní rady vlády Jaroslav Bureš.

ČSSD chce měnit vyjednavače

Místopředseda ČSSD Jiří Paroubek, který je současně i ministrem pro místní rozvoj, tvrdil v pořadu České televize Otázky Václava Moravce, že se strany ještě jednou pokusí sednout za jednací stůl a vládu dojednat. Pokud se strany sejdou je pravděpodobné, že ČSSD vymění své vyjednavače. Minulý týden za ni jednali Stanislav Gross, ministr financí Bohuslav Sobotka a šéf poslanců ČSSD Michal Kraus.

S výměnou vyjednavačů souhlasí pro případná další jednání i Gross "V případě, kdy nevznikne dohoda, je jeden z osvědčených nástrojů změna části vyjednávacích týmů," řekl. Dodal, že on sám se příštích jednání účastnit nemusí. Paroubek si ale myslí, že odejít by neměl Gross ale ostatní vyjednavači, tedy ti, kteří se o odmítnutou dohodu zasadili.

Přijatá a odmítnutá dohoda

Vyjednávání o nové vládě se ocitlo ve čtvrtek večer v patové situaci poté, co předsednictvo sociální demokracie odmítlo dohodu, kterou několik hodin předtím uzavřeli vyjednávači stran bývalé koalice. S dohodou přitom  Gross seznámil i prezidenta Václava Klause. Sám premiér pak ale hlasoval proti dohodě. Klaus pak mluvil o tom, že by se mohl cítit podveden.

"Uznávám, že jsem v ten večer měl být jednoznačnější a říct, že to není úplně můj názor," řekl v neděli Gross v TV Nova v reakci na své chování při uzavření dohody.

Kteří ministři podali demisi

KDU-ČSL

:: Libor Ambrozek - ministr životního prostředí

:: Cyril Svoboda - ministr zahraničí

:: Milan Šimonovský - ministr dopravy

US-DEU

:: Karel Kühnl - ministr obrany

:: Vladimír Mlynář - ministr informatiky

:: Pavel Němec - ministr spravedlnosti

nestraník

:: Jaroslav Bureš - Legislativní rada vlády

Sám pak vyzval koaliční strany, aby se znovu pokusily vládu dojednat. Stále trvá na tom, že má být většinová, ale nemají v ní být zastoupeny špičky politických stran. KDU-ČSL a Unie Svobody-DEU naopak trvají na dohodě, kterou ve čtvrtek se soc. dem dojednali. Dohodli se na sestavení většinové vlády ze stran bývalé koalice, v jejímž čele by ale nestál Stanislav Gross, ČSSD by ale měla právo navrhnout nového premiéra.

Související články

Jednání o vládě selhala

Předsednictvo ČSSD ve čtvrtek odpoledne zamítlo dohodu o vytvořeni nové koaliční většinové vlády. Pro dohodu, kterou v noci uzavřeli vyjednavači ČSSD,...

Výběr článků

Načítám