Hlavní obsah

Kalousek: Na plány ODS by doplatila střední třída

Právo, dan, hčk, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Smělé plány ODS v sociálně-ekonomické oblasti narazily na odpor u jejích politických konkurentů. Podle očekávání je jasně odmítla soc. dem., s kritikou přišel však i šéf lidovců Miroslav Kalousek, jinak podle ODS nejbližší možný koaliční partner.

Článek

Kalousek v pondělí Právu k návrhům ODS řekl: "Nejsem jejich modelem nikterak nadšen, protože by na to nejvíce doplácela střední třída." Dodal, že lidová strana svou vizi, jak by měly vypadat daně a sociální dávky, představí v lednu.

ODS tak učinila na víkendovém kongresu v Brně, jehož byl Kalousek hostem. Součástí návrhu je státem garantovaný příjem a daňové změny.

Sobotka: Je to sociální hazard

Soc. demokraté návrhy ODS, které představil stínový ministr financí Vlastimil Tlustý, odmítla. "Návrhy ODS jsou asociální," řekl Právu úřadující předseda ČSSD, vicepremiér a ministr financí Bohuslav Sobotka. Lidový dům představí vlastní volební program až v lednu na programové konferenci, a to včetně nových daňových iniciativ.

Pokud jde o záměr ODS na změnu důchodového systému, Sobotka ho označil za chudinský. "Nepřipustíme chudinské důchody ve výši pouhých 25 procent mzdy. Jsme proti zrušení podpory v nezaměstnanosti, dětských přídavků, rodičovského příspěvku a dalších sociálních dávek. Jsme proti zdražování, které by přineslo ODS navrhované zvýšení DPH na 15 procent a rovná daň," konstatoval úřadující šéf soc. dem.

Nápad na státem garantovaný příjem, s nímž přišel Tlustý, podle Sobotky postrádá "jakékoli seriózní propočty a podrobnosti". Těžko ho tedy nějak charakterizovat. "V kombinaci s rovnou daní je to sociální hazard," odhadl vicepremiér.

Podle šéfa poslanců soc. dem. Michala Krause se ODS při svých návrzích řídí zásadou co ti mohu slíbit, nemůže nikdo splnit.

"Není reálné mít současně nižší daně, vyšší příjmy od státu a přitom chtít vyrovnaný rozpočet. Přijmout tyto návrhy by znamenalo buď zcela zdecimovat veřejné rozpočty, nebo mít školství, zdravotnictví apod. plně hrazené z kapes občanů," uvedl Kraus.

Kdyby ODS mohla realizovat své návrhy, vrátilo by to podle něj českou ekonomiku před rok 1998, kdy začala vládnout ČSSD.

Balamutí lidi, soudí Škromach

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach Právu k ODS řekl: "Je to takové balamucení lidí, kteří nerozumějí sociálním a důchodovým systémům. Protože pokud zároveň říkají, že chtějí ušetřit osmdesát miliard ve státním rozpočtu, tak šetřit nemohou na nikom jiném než na rodinách s dětmi, důchodcích a lidech sociálně potřebných."

Škromach však dodal, že soc. dem. návrhy ODS ještě posoudí.

Tlustého záměr, že vznikne státem zaručený příjem ve výši 6000 korun pro dospělého, podle Škromacha znamená, že čtyřčlenná rodina dostane přibližně stejně co dnes. "Ale zaplatí výrazně více, protože se jí zvýší nepřímé daně prostřednictvím potravin a dalších nákladů," uvedl ministr.

Jednoznačně negativní postoj má Škromach k záměru ODS zavést rovný důchod ve výši 20 až 25 procent průměrné mzdy. V dnešní situaci by takový důchod dosahoval 3600 až 4500 korun, zatímco průměrná starobní penze teď činí 7700 Kč.

"Jasně říkají, že chtějí poloviční důchody proti současným. To je určitě dobrý výhled pro důchodce," prohlásil ironicky Škromach.

Zpochybnil i záměr ODS dávat penzistům k důchodu ještě bonus za vychované děti v podobě desetiny sociálních odvodů svých potomků. "I s tím bonusem si z takového důchodu nebudou moci mnoho dovolit," dodal Škromach.

Tlustého prognózu, že státem garantovaný příjem sníží počet lidí bez práce v prvním roce o 100 až 300 tisíc, považuje Škromach za nereálnou.

"Sociální dávky tento problém nikdy neřeší. Řeší ho nová pracovní místa. A jestliže ODS říká, že zruší výhody pro investory, pro vznik nových pracovních příležitostí, a úřady práce, tak jediná možnost je pak slovenská cesta. To znamená, že vyženou lidi s nízkými příjmy do zahraničí, což jim určitě poradil premiér Mikuláš Dzurinda. Protože jen v Česku dnes pracuje sedmdesát tisíc Slováků," prohlásil Škromach.

Reklama

Výběr článků

Načítám