Hlavní obsah

Kalousek lže, dotaci jsme nezneužili, tvrdí TI

PRAHA

Transparency International (TI) vrací úder. Nařkla ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) ze lži. Podle organizace se chce ministr vyhnout veřejné diskuzi ohledně tendru na odstranění starých ekologických zátěží. Kalousek minulý týden přirovnal TI k pašerákům drog, podle něj zneužila státní dotace.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL)

Článek

"Ministr Kalousek se namísto věcné argumentace snížil k osočení TI a poukazoval na údajné zneužití státní dotace. Toto lživé obvinění bylo již v minulosti prověřováno různými orgány a bylo plně vyvráceno," uvedl v tiskové zprávě ředitel TI David Ondráčka.

O nepodloženosti obvinění byl podle něj ministr plně obeznámen. "Emocionální a nevěcný výpad tak pouze dokazuje snahu ministra financí vyhnout se veřejné diskusi o rizicích jím prosazovaného zadání této superzakázky," poznamenal Ondráčka.

"V žádném případě jako ministr financí nebudu veřejně polemizovat s organizací, která zneužívala státní dotaci, nikdy se k tomu nepřiznala a vyhnula se sankcím způsobem typickým pro pašeráky cigaret," řekl minulý týden Kalousek.

TIC dostala před šesti lety od Ministerstva financí (MF) třicetimiliónovou dotaci. Šlo o bezúročnou půjčku, z níž ale organizace údajně vrátila včas státu jen polovinu. Organizace tvrdí, že vše vyúčtovala a má na to potvrzení ministerstva. Podle MF ale společnost vrátila peníze po zákonné lhůtě.

Podle MF se jednou zakázkou sníží riziko korupce

Transparency International minulý týden vyzvala Kalouska k zamezení vzniku miliardových škod na veřejných prostředcích v souvislosti se zadáním veřejné zakázky na odstraňování staré ekologické zátěže. Podle ní byl návrh MF schválen na základě sporné odborné analýzy a rozhodnutí je právně vadné, a především pro státní rozpočet extrémně nevýhodné.

Ondráčka již dříve prohlásil, že u tak mimořádně velké zakázky je riziko korupce a politických tlaků enormní. TI také upozornila na skutečnost, že zakázka navrhovaná ministerstvem financí je svým objemem pětkrát větší než dosavadní největší zakázky a je unikátní i v evropském měřítku.

MF se naopak domnívá, že případné riziko korupce je mnohem menší u jedné velké zakázky, která je pod neustálým mediálním a veřejným dohledem, než u stovek a tisíců drobných zakázek v řádu stamiliónů korun.

Hodnota neodstraněných ekologických závazků státu, které vznikly před rokem 1992 a mají být zahrnuty do výběrového řízení, činí 115 miliard korun. Jejich odstranění v jedné zakázce má podle ministerstva přinést finanční úspory a zrychlení sanace ekologických škod.

Topolánek mluví o "transparentní internacionále"

"Pokud někdo chce mluvit o korupci, ať si zpětně probere drtivou většinu těch zakázek, které se právě odvíjely od smluv Fondu národního majetku při odstraňování starých ekologických zátěží. Stav byl neúnosný a musel být změněn," uvedl premiér Mirek Topolánek (ODS). Zatímco dosud byla podle něj tendence navýšit cenu těchto zakázek, tak nyní má vláda snahu tyto projekty realizovat co nejlevněji.

Topolánek připomněl, že pokud nebudou základní parametry sanace splněny, tak peníze nebudou proplaceny. "Je to zcela naopak (než dosavadní praxe) a mně udivuje, že 'transparentní internacionála' se vymezuje tímto způsobem ve věci, kde by měla být spíše na straně vlády," prohlásil premiér.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám