Hlavní obsah

Kalousek kvůli nevolnosti opustil jednání tripartity

– Praha • Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ve čtvrtek kvůli nevolnosti předčasně opustil jednání tripartity. Ministr to potvrdil a mluvčí resortu Ondřej Jakob dodal, že problémy má Kalousek celý týden. Dokonce kvůli nim musel upravovat svůj program. Jednání bylo poté přerušeno, neboť tripartita nebyla usnášeníschopná.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Jednání podle Jakoba poté řídil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Odbory a zaměstnavatelé požadují po přerušení čtvrtečního zasedání další jednání. Podle Drábka je jeho svolání v kompetenci premiéra Petra Nečase (ODS).

Odborům se navržený rozpočet nezamlouvá

Na jednání  zazněly výtky odborů k návrhu. Ty jsou proti rozpočtu naladěny velmi kriticky. Mimo jiné kritizují, že příjmová a výdajová stránka rozpočtu je založena na působení zákonů, které dosud nebyly schváleny v parlamentu. Státní rozpočet tak podle nich počítá s příjmy, které nebyly schválené, což vyvolává nátlak vlády na poslance.

Odbory také kritizují v souvislosti se změnami v dani z přidané hodnoty, že rozpočet mění strukturu daní z přímých na nepřímé. Konkrétně jde o plánované zvýšení nižší sazby DPH, což se podle odborů negativně dotkne zdravotnických zařízení, obcí a krajů. Například ve zdravotnictví to podle nich navýší náklady o pět miliard korun. Odbory kritizují i snižování počtu státních zaměstnanců, se kterým rozpočet počítá.

Návrh rozpočtu na příští rok připravený ministerstvem financí počítá se schodkem 105 miliard korun při příjmech 1,084 biliónu a výdajích 1,189 biliónu korun. Návrh zohledňuje zvýšení snížené sazby DPH v příštím roce z deseti na 14 procent a počítá i s platností dalších reformních zákonů připravených koaliční vládou. Plánovaný schodek 105 miliard je o 30 miliard nižší než deficit schválený pro letošní rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám