Hlavní obsah

Kalousek by šel do vlády jen jako čtvrtý lidovec

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda druhé nejsilnější koaliční strany KDU-ČSL Miroslav Kalousek poprvé připustil, že by vstoupil do nově vznikající vlády, kterou nejspíš sestaví šéf ČSSD Gross. Podmínkou by podle Kalouska bylo, aby se počet lidoveckých křesel rozšířil ze tří na čtyři. Podobně se vyjádřil Kalousek už v zimě, kdy se spekulovalo o jeho vstupu do vlády Vladimíra Špidly.

Foto: archiv NPÚ
Článek

"Personální otázky nejsou na pořadu dne, nicméně jsem příliš konzervativní na to, abych měnil své názory mezi lednem a červnem," řekl v pondělí Kalousek na dotaz Práva.

Již dříve se několikrát vyjádřil, že s prací tří ministrů za KDU-ČSL je plně spokojen a nevidí tudíž důvod, proč je měnit. V čele ministerstva zahraničí stojí Cyril Svoboda, dopravy Milan Šimonovský a životního prostředí Libor Ambrozek. Všichni tři jsou i místopředsedy KDU-ČSL.

Kalouska ve svém vládním týmu chce angažovat i Gross, jenž se v tomto duchu vyjádřil před dvěma týdny na ÚVV soc. dem., kdy v čele soc. dem. vystřídal Špidlu.

Lidovci žádají brzdy a pojistky

Na úterní koaliční schůzce, kde by měli lídři ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU jednat o novém programu příští koalice, chtějí lidovci, aby se navázalo na dohodu, kterou sestavili před dvěma roky pod Špidlovým vedením.

"Je dobře, že koaliční dohoda nebyla vypovězena, platí a bude základem jednání," uvedl Kalousek. Předpokládá různé doplňky, zdůraznění priorit, "brzdy a pojistky, aby část koalice nemohla postupovat proti druhé části koalice".

Podle prvního místopředsedy KDU-ČSL Jana Kasala lidovci nemají důvod měnit koaliční dohodu. "Pokud mají v sociální demokracii důvod ji měnit, tak si poslechneme, s čím osvěžujícím naši kolegové přijdou," uvedl.

Podle Kasala by bylo dobré vytyčit v programu "kontrolní body, aby to nebylo tak rozplizlé v čase, jak tomu bylo minulé dva roky, kdy se nevědělo, co kdy bude". Myslí si, že když Gross avizoval přebudování koaličního programu, myslel hlavně změnu formy, nikoli obsahu. "Aby lidé věděli, co mají od této vlády čekat a hlavně kdy," vysvětlil Kasal.

Do prava či doleva?

Kalousek chápe, že pro mnoho soc. dem. není možné více uhnout ve svých požadavcích na nový program vlády doprava. "Doufám, že oni zase pochopí, že pro nás nebude přijatelné zajít více doleva," podotkl.

Pro lidovce by podle Kalouska byla nepřekročitelná větší míra přerozdělování, menší ochrana soukromého majetku, vyšší přímé daně, vyšší vládní výdaje. "Tam nemůžeme couvnout dál, než byl kompromis Špidlovy vlády," poznamenal Kalousek.

Podle něj lidovci chtějí hlavně konsolidovat veřejné zdroje. "My se jistě shodneme na podpoře rodin s dětmi, ale už nemáme stejný názor na nástroje, které jsou efektivní," uvedl Kalousek.

Reklama

Související témata:

Související články

Kalousek možná usedne ve vládě

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek v pondělí poprvé připustil, že by se mohl stát členem vlády. Překvapivě tak rozčeřil vodu mezi politiky, kteří mezi svátky...

Grebeníčkovi nabídl Gross jen minerálku

Komunisté nebudou podporovat současnou koalici ČSSD, lidovců a US-DEU. Po schůzce s vedením ČSSD to oznámil předseda KSČM Miroslav Grebeníček. Názor KSČM...

Výběr článků

Načítám