Hlavní obsah

Kachny na Havlíčkobrodsku neuhynuly na ptačí chřipku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVLÍČKŮV BROD

Hasiči posbírali ve čtvrtek z hladiny Cihlářského potoka v Havlíčkově Brodě šestnáct uhynulých kachen divokých. Patologové nyní zjišťují příčiny jejich uhynutí. Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna první rychlé testy ve Státním veterinárním ústava Praha v pátek vyloučily, že by ptáci byli nakaženi ptačí chřipkou.

Článek

"Jejich výživový stav byl dobrý, pravděpodobně mohlo jít o otravu," uvedl Duben. Veterináři budou ve zjišťování důvodů úhynu vyšetřování pokračovat.

Ředitel Krajské veterinární správy Jiří Šulc od počátku předpokládal, že kachny uhynuly kvůli panujícím mrazům, vyloučena není ani jejich otrava. Přesto se vzorky testovaly i na smrtící virus ptačí chřipky.

"Každý úhyn nad tři kusy je náhlý a neobvyklý, ale v současných klimatických podmínkách se domnívám, že tam mohlo dojít k vlivu mrazů, hladu, nebo přimrznutí do ledu a podobně. Nezdá se mi, že by se zrovna doprostřed Havlíčkova Brodu přitoulal virus ptačí chřipky," uvedl k nálezu ředitel krajské veterinární správy Jiří Šulc.

Podle havlíčkobrodských hasičů nebyla hladina Cihlářského potoka poblíže Kulturního domu Ostrov zamrzlá.  Kachny se zde zdržují po celý rok a lidé je krmí. Jejich smrt proto mohlo zavinit i špatné krmivo.

Duben: Zatím není důvod se znepokojovat

Rovněž podle tiskového mluvčí Státní veterinární správy Josefa Dubna není zatím důvod předpokládat, že by kachny uhynuly na smrtelný virus ptačí chřipky. "Nic tomu nenasvědčuje. Dosavadní zkušenosti jsou takové, že i v tomto případě půjde pravděpodobně o nějakou otravu," řekl Novinkám Duben.

Výsledky rychlého orientačního testu by mohly být známy v pátek okolo 14 hodiny. "Praxe je taková, že se nejdříve provede vylučovací test, který trvá 24 hodin, a pokud se vyskytne nějaké podezření, tak se provede speciální test, který trvá až 14 dní," popsal průběh testování Duben.  

Reklama

Výběr článků

Načítám