Hlavní obsah

Kabinet chce policistům snížit odchodné a výslužné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda ve středu podpořila návrh, podle něhož by policisté či hasiči měli v budoucnu v některých případech dostávat nižší odchodné a výslužné. Předlohu nyní posoudí Sněmovna. Dá se očekávat, že poslanci opozičních i vládních stran se budou snažit do zákona prosadit změny.

Článek

Platy policistů, hasičů, celníků, zaměstnanců vězeňské služby a zpravodajců by podle ministerstva vnitra měly růst pomaleji, než jak se původně plánovalo. Zákon se týká 72 000 státních zaměstnanců. "Zvyšování platů bude vláda každoročně provádět nařízením, a to o čtyři až pět procent," uvedl na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministr vnitra František Bublan.

Zatímco loni byl podle ministerstva průměrný plat policistů 24 800 korun, letos je to 27 500 a příští rok by si měli přijít na 28 800 korun. Nová úprava jim navíc přiznává 150 hodin přesčasů.

Změny v odchodném

Mají se také změnit pravidla pro vyplácení odchodného a výslužného. Nyní může výše odchodného dosáhnout podle odsloužených let až na osminásobek platu, vládní předloha ho zmrazuje na šestinásobek. Po šesti odpracovaných letech má mít policista nárok na jeden plat, za každý další ukončený rok v práci se odchodné zvyšuje o jednu třetinu příjmu.

ODS ve svém návrhu počítala s tím, že by nárok na odchodné vznikal až po deseti letech. I lidovci mají k zákonu z dílny ministerstva vnitra připomínky.

Změny by se měly dotknout také výsluhových příspěvků - místo současných maximálně 55 procent platu by policisté v budoucnu získávali nejvýše polovinu mzdy. Nebude se přitom počítat s posledním platem, jak je tomu nyní, ale s průměrnou mzdou za poslední tři roky. Nárok by vznikl po 15 letech místo současných deseti let služby ve výši 20 procent měsíčního služebního příjmu a zvyšoval by se pomaleji. Pokud bude zákon schválen, nejvyšší možné výměry bývalý policista dosáhne až po 35 letech služby. Podle současného zákona to je po 29 letech.

Mimo službu jen polovinu platu

Zákon rovněž počítá s méně penězi pro policisty, kteří byli postaveni mimo službu kvůli pochybení či trestnímu stíhání. V současnosti mohou dostávat až 80 procent svého platu. Podle návrhu nového zákona by se tato částka měla snížit na 50 procent.

Hlavním cílem novely je policisty přesvědčit, aby ze svého zaměstnání neodcházeli. V poslední době se totiž množí hromadné odchody ze služebního poměru. Někteří policisté ale tvrdí, že chystané změny jejich odchod ještě urychlí. "Nevím, jaká teď bude jejich reakce," poznamenal dnes Bublan.

Příslušníci bezpečnostních složek si budou moci i nadále ponechat některé druhy vedlejší činnosti, které však podle Bublana nesmějí vyvolat střet zájmů a nesmějí poškodit jejich dobré jméno. Jako příklad vedlejší práce uvedl publikační činnost.

Novela má do sněmovny přijít v červnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám