Hlavní obsah

K Vandasovi přešla od Sládka, nyní pomohla sestavit kandidátku ODS

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov

Jednička na kandidátce kontroverzní Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) ve Výsluní na Chomutovsku Eva Levá pomáhala ODS sestavit její kandidátku do místního zastupitelstva.

Foto: Roman Vondrouš , ČTK

Stoupenci zrušené Dělnické strany. Ilustrační foto

Článek

„Na vesnici je to o lidech, ne o stranách. Pokud chceme, aby v zastupitelstvu pracovali ti, co opravdu pracovat chtějí, pak musíme voličům nabídnout co nejširší výběr. Naši kandidátku jsem měla hotovou dřív, než jsem začala pomáhat s tou jejich,“ vysvětlila Právu Levá, proč je podepsána pod kandidátkou ODS.

Levá stála v čele horské obce ve volebním období 2002 - 2006, a to za Sládkovy republikány. V nyní končícím volebním období byla zvolena do zastupitelstva za dnes už zrušenou Dělnickou stranu, nyní kandiduje jako nestraník na listině DSSS.

Zatímco voliče „vzorná spolupráce obou stran“ poněkud zaskočila, ODS i DSSS se shodují, že jde jen o venkovskou záležitost.

„ODS přišla v obci kvůli malému počtu členů o místní sdružení. Obrátili jsme se proto na bývalou starostku Levou, aby nám pomohla vytipovat lidi, kteří by mohli hájit náš program v zastupitelstvu. Nevnímali jsme ji jako kandidátku sdružení, s nímž máme jistý problém, ale jako starostku,“ vysvětluje neobvyklou spolupráci unikátností situace předseda oblastního sněmu ODS Jan Řehák. Ani jeden z kandidátů ODS ve Výsluní není členem strany, všichni jsou bez politické příslušnosti.

Ani předsedu DSSS Tomáše Vandase pomoc konkurenci nijak nepobouřila. „Na vesnicích je to o něčem jiném. Pokud to naše jednička považuje za prospěšné, pak s tím nemáme problém. Pro nás je nepřijatelná spolupráce s ODS na celostátní úrovni, na lokální o nic nejde,“ usoudil.

Atmosférou venkova vysvětlila svůj podpis pod kandidátní listinou ODS také Levá.

Někteří voliči vnímají spolupráci poněkud citlivěji. „To už musí být ODS v kritické situaci, když hledá spojence v takové straně,“ napsal jeden z nich Právu.

Levou to nepřekvapilo, podle ní politika přináší jak spojence, tak nepřátelství.

„Chci pomáhat obci, kde žiju, ale nemám jen přátele. To k politice patří. Proto bych už nikdy nechtěla znovu dělat starostku,“ připustila dvaašedesátiletá Levá.

Jako místopředsedkyně Nadačního fondu kostela sv. Václava, díky němuž se podařilo unikátní památku zachránit těsně před její totální likvidací, připomněla nevraživé reakce některých obyvatel na začátky záchranné akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám