Hlavní obsah

Jižní Moravou se prohnala supercela. Odpolední bouřka lámala v Brně stromy a zastavila vlaky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V úterý vpodvečer se částí Brna přehnala silná bouře. Hasiči Jihomoravského kraje vyjížděli k celkem 65 událostem, zejména k popadaným stromům. Větrná smršť, která bouři provázela, poničila ale i několik střech, a dokonce zastavila vlaky na trati z Brna do Chrlic. Jižní Moravou se ve večerních hodinách prohnala supercela.

Foto: Ondřej Fabián / ČHMÚ

Vznik dvou supercel na Znojemsku

Článek

Nejvíce zásahů hasiči evidovali v Brně, škody jsou hlášeny zejména z průmyslové zóny na jihu města v okolí Hájecké ulice. Tam silný poryv větru podle dosavadních informací poškodil střechu či více střech, trosky a popadané větve poškodily i zaparkovaná auta.

„Naprostá většina hlášených událostí je na území Brna, nejčastěji jde o spadlé stromy. Postupně ale začínáme řešit i poškozené střechy, silně poškozená je přízemní budova v Hájecké ulici, kde hasiči čekají na příjezd statika, aby posoudil celkový stav,“ prohlásil mluvčí hasičů Štěpán Komosný.

Kvůli spadlému stromu na trakční vedení se zastavily vlaky směrem na Chrlice. Provoz by měl být obnoven ještě v úterý večer.

Lovci bouřek na sociálních sítích mluvili o downburstu, tedy silném sestupném poryvu větru.

Od Znojemska na Brno postupovala supercela. Vyskytovaly se v ní intenzivní srážky, kroupy o velikosti kolem 3 cm a nárazy větru kolem 80 kilometrů za hodinu, lokálně i silnější. Meteorologové proto rozšířili oblast s výstrahou na bouřky.

Foto: ČHMÚ

K Brnu míří další supercela, ČHMÚ zpřísnil výstrahu

Na Znojemsku se pak vytvořily další dvě významné supercely. Proběhl zde proces, kterému se říká storm splitting - rozdělení jedné supercelární bouře na dvě. V jejich rámci lze očekávat kroupy o velikosti přes 2 cm, nárazy větru i kolem 90 kilometrů za hodinu a krátkodobé intenzivní srážky. I na tyto bouřky byl zvýšen stupeň výstrahy na oranžový.

Na východě hrozí silné bouřky s krupobitím, varují meteorologové

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám