Hlavní obsah

Na východě hrozí silné bouřky s krupobitím, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V úterý odpoledne hrozí ve východní polovině České republiky silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Současně dál platí i výstrahy před vysokými teplotami.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Holub se napájí z chrliče Arionovy kašny v centru Olomouce.

Článek

Varování před bouřkami platí od úterních 15 hodin do půlnoci pro Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Moravskoslezský kraj a části Pardubického kraje a Vysočiny.

„Odpoledne a večer vzroste potenciál pro vznik silných bouřek. Největší pravděpodobnost bude ve východní polovině území. Jejich výskyt bude lokální, to znamená, že se neobjeví na celém území vymezeném ve výstraze. Doprovázené budou zejména přívalovými srážkami kolem 40 mm, v menší míře kroupami do dvou centimetrů nebo nárazy větru 15 až 20 m/s (50 až 70 km/h),“ uvedli meteorologové k výstraze na sociální síti.

Bouřky by měly postupovat k východu až jihovýchodu, nejintenzivnější se čekají ve večerních hodinách. „V první polovině noci budou bouřky slábnout a od západu ubývat,“ dodal ČHMÚ.

Ohledně vysokých teplot - v úterý vystoupají na 31 až 35 °C - vyprší většina vydaných výstrah v úterý večer, na jihu Moravy se ale tropická vedra udrží až do soboty.

I když mají být na většině území teploty v nejbližších dnech o něco nižší, stále budou stoupat k hodnotám blízko 30 stupňů. Výraznější sešup přijde na přelomu týdne, kdy denní maxima spadnou k 20 stupňům a v noci bude kolem 10 stupňů.

Na konci týdne se ochladí a bude pršet

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám