Hlavní obsah

Jurečka: Dávky nemají být životním stylem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Omezení státní podpory by se nemělo dotknout lidí, kteří se chovají zodpovědně. Například vlastní dům, který chtějí přenechat svým dětem, nebo posílají děti do školy. V diskuzi na CNN Prima News to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL), jehož resort chystá spojení čtyř druhů sociálních dávek do jedné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Revizi dávek připravujeme déle než rok. Cílem je, aby dávky nebyly životním stylem,“ řekl v diskuzi na CNN Prima News Jurečka.

Přihlížet bude resort i k majetkovým poměrům těch, kteří o ně žádají. Přesná kritéria zatím upřesněna nebyla, což opozice ministrovi zazlívá.

Jurečka v debatě řekl, že zkoumají data 200 tisíc lidí, kteří pobírají dávky. Ke snížení může dojít u těch, kteří například neposílají děti do školy, nechtějí pracovat a mají větší majetky, což se dosud nezohledňovalo. Díky digitalizaci se podle něj může resort podívat na to, kolik domácnost vlastní aut i nemovitostí. Debata se povede i o množství úspor.

Ředitel Úřadu práce: Nechceme lidi odříznout od dávek

Ekonomika

„Rozhodně nechceme trestat nikoho, kdo se chová zodpovědně a má třeba po svých rodičích dům, ve kterém ani nebydlí. Na to se budeme dívat logickou optikou,“ řekl Jurečka.

„Jeden byt, ve kterém bydlíte, a vlastníte druhý, se kterým počítáte pro své děti, tak to budeme brát jako něco, co je zodpovědné chování pro zabezpečení svých dětí,“ dodal.

Naopak osm aut v domácnosti o dvou dospělých by mohl být problém.

Juchelka chce tříměsíční dobu hájení pro ty, co přišli o práci

Důležitým prvkem získání dávek bude také to, zda rodiče posílají děti do školy. Podle Jurečky je tento požadavek transparentní a má motivovat rodiče, aby dbali na povinnou školní docházku.

Podle stínového ministra práce Aleše Juchelky (ANO) je ještě nutné doladit detaily. Například u přídavků na dítě, které by podle něj mohla spravovat například škola, čímž by se zajistilo, že se peníze k dítěti dostanou.

„Škola by příspěvek spravovala například v rámci mimoškolních aktivit, svačin, školních pomůcek apod.,“ nastínil v debatě Juchelka. Pohorší si podle něj asi čtyřicet procent osob pobírajících dávky.

Lidé, kteří nečekaně přijdou o práci, by podle Juchelky měli mít tříměsíční dobu hájení a dostávat příspěvek v nezaměstnanosti. Zdůraznil, že dávky zneužívá minimum lidí, je však nutné motivovat lidi k tomu, aby do práce šli, pokud jim v tom nic nebrání.

Dřívější odchody do důchodu

Ministr Jurečka v příštím týdnu představí, které náročné profese by mohly jít o pět let dříve do důchodu bez krácení penze. Podle informací Novinek a Práva by se to mělo dotknout asi 120 tisíc lidí.

Nárok by měli mít podle předběžných informací všichni, jejichž zdraví je pracovními podmínkami ohroženo nejvíce a patří do čtvrté kategorie práce. Částečně by se měl předčasný odchod do důchodu vztahovat i na pracovníky ve třetí kategorii.

Podle Juchelky to bude neférové, nárok by měli mít všichni, kteří do třetí kategorie spadají, což je asi 400 tisíc lidí. „Ve třetí kategorii se musíme dívat na to, která rizika neumíme eliminovat,“ oponoval Jurečka. Na takové profese by se nárok vztahovat měl.

Přesný seznam zatím ministr nezveřejnil. V pondělí bude o změnách jednat tripartita.

Předčasné penze bez krácení se mají týkat až 120 tisíc lidí

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám