Hlavní obsah

Julínek pacienty Klenerova ústavu nepřesvědčil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) se v pondělí sešel se zástupci pacientů Ústavu hematologie a krevní transfúze (ÚHKT). Ač jim dal své slovo, že péče v ústavu zůstane zachována, příliš je nepřesvědčil.

Článek

"Ujistil jsem pacienty, že péče v ústavu bude garantována ve stejném rozsahu i kvalitě a možná může být i v něčem lepší. Dal jsem jim na to své slovo ministra," řekl Julínek novinářům po téměř tříhodinovém jednání s pacienty.

"O potřebě sloučení ústavu s Všeobecnou fakultní nemocnicí (VFN) v Praze nás pan ministr nepřesvědčil," řekl Právu jeden z účastníků besedy pacient Michal Šťastný.

Otec jedné z pacientek Václav Trojan pak přidal: "Věřit mohu, ale co to je věřit? Musel bych vědět, jak takový model funguje. Nemám důvod si myslet, že kvalitní ústav hematologie je rozumné tak rychle transformovat."

Úspory až za 40 miliónů korun

Pod petici o zachování ústavu hematologie už se podepsalo přes 4 000 pacientů a lékařů. Minutý týden ve čtvrtek byla dokonce před ministerstvem zdravotnictví demonstrace za zachování ústavu a její účastníci vyzvali ministra k odstoupení.

Ministr v pondělí novinářům přiznal, že vysvětlování pacientům není jednoduché. "Domluvili jsme se, že jakmile budou hotovy analýzy sloučení, pacienty s tím seznámíme. Analýza ukáže všechna rizika i možné přínosy. Úsporu odhaduji na 20 až 40 miliónů korun," řekl Julínek, ale jedním dechem na dotaz Práva uvedl, že "zatím nemám důvod nic měnit na svém rozhodnutí," tedy sloučení ústavu s nemocnicí.

Proti sloučení vystoupila už Česká lékařská komora, lékařské a zdravotnické odbory, lidovci a zelení požádali o koaliční schůzku. Naopak pro sloučení je vedení VFN i děkan 1. lékařské fakulty UK.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám